Aglio olio e peperoncino

Myslím, že asi neexistuje nikdo kdo by tohle jídlo neznal , s ochutnáním to už asi bude horší, já ho měla nedávno poprvé, v restauraci bych si ho asi neobjednala ,protože je tak lehké si ho uvařit doma a poměrně levné, že platit za něj přes stovku je pro mě hřích! To si raději objednám něco složitějšího co doma nezvládnu nebo chci ochutnat .... Od té doby co jsme si s přítelem udělali špagety Aglio olio e peperoncino doma , jsou teď naše oblíbené bleskové jídlo, na chvilku odšouply stranou i Carbonara :D


Tohle jídlo je chudé na suroviny o to víc však musíte koupit kvalitní a nešetřit na nich!! Důležité jsou dobré těstoviny, pokud máte možnost určitě kupte čerstvé špagety, ty pak pozvednou jídlo na královský pokrm!! Další důležitou surovinou je dobrý olivový olej a český česnek, pokud použijete ten čínský dejte o dva stroužky víc! A peperoncino nebo prostě sušené chilli papričky podle chuti. Klasika velí použít jen tyto suroviny, menší obměnou která se používá je přidání ještě dobrého kvalitního sýra parmazánového typu , já použila Gran Moravia, ale můžete klidně i třeba pecorino. Ale pokud chcete být tradiční sýr vynechte,ale malá rada se sýrem je to taaaak dobré, pro mě o fous lepší než bez něj.


Ingredience pro 2 osoby:


  • špagety, na jedno osobu cca 120-150 g
  • 4 stroužky českého česneku, nakrájeného na tenké plátky
  • sůl
  • strouhaný sýr Gran Moravia
  • čerstvá petrželka
  • peperoncino / sušená chilli paprička - množství podle chuti
  • 5 lžic olivového oleje
Nejprve si dáme vařit hodně osolenou vodu na těstoviny, ty uvaříme následně podle návodu na obalu. Když už jsou téměř hotové, dáme na pánev olej , rozpálíme na střední teplotu a vhodíme česnek,petrželku a peperoncino, minutku maximálně dvě osmažíme - česnek nesmí zhnědnout, jinak bude jídlo hořké!!! Ihned přihodíme špagety, promícháme a servírujeme. Na talíři dochutíme nastrouhaným sýrem.


Bleskové jídlo s naprosto dokonale vyváženou chutí!! Sýra nedávejte moc ať nepřebijete chuť ostatních surovin, tohle jídlo je ideální podávat s dobrým vínem  :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. :-)) plně s tebou souhlasím, božská rychlovka, až na ten sýr, ale to záleží na chuti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím sýrem, toho trochu srážím dolů..ale když já jsem asi sýrový maniak :)

      Vymazat
  2. Jééj, moje najobľúbenejšie špagetové jedlo!:-) Ja by som si ho v reštauráciach dávala rada, lenže - aj keď tento recept vyzerá jednoducho - v mojom okolí ho takmer v žiadnom podniku nevedia uvariť poriadne a správne (a tak si Aglio Olio špagetki tiež varíme radšej doma;-). S troškou parmezánových plátkov... no mňam!
    A tie z tvojej foto by som si dala hneď! Vyzerajú výborne.:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že většinou do něj přidají zvláštní ingredience...proto ho mám nejradši doma,kde si ho maximálně ozvláštním parmazánem nebo pecorinem.

      Vymazat
  3. Italská klasika! Rychlovka, která nezklame. Asi udělám k dnešní večeři, už jsme dlouho neměli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je fakt, že nechápu, že jsem tohle výborné jídlo neobjevila dřív...

      Vymazat
  4. v jednoduchosti je krása..., aké jednoduché a pritom luxusné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda , zrovna dnes si je přítel dal v restauaci a přinesli mu , špagety s olivovým olejem, česnekem, sýrem a slaninou ??! Ta slanina je zajímavá, to je mastnoty jak blázen...takže radši pěkně doma.

      Vymazat
  5. Nejlepší a zároveň tak jednoduché!
    V mém okolí se sice nachází nespočet restaurací, kde tento pokrm najdu v jídelním lístku, ale asi jen v 10% to chutná tak jak má (jsem z Prahy) a proto se též spoléhám hlavně na své umění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musím jen souhlasit, zrovna dnes budou k večeři :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky