Domácí koblihy

Vím, že obžerství je jeden ze sedmi hříchů a tudíž jsem ta největší hříšnice,ale na domácí koblihy jsem se chystala už dlouho a posledním impulsem,který mě donutil se do toho konečně pustit, byl recept na Kitchen Story !! Nádherný blog, dokonalé fotky, super recepty a ty u koblih u mě vyvolaly
 "slintací reflex" :) Navíc recept je strašně jednoduchý, nechápu, že jsem se do něj nespustila už dávno. Postup jsem dodržela přesně, jen plňku jsem si vybrala jinou - povidla ( ty zbožňuji ) a babiččinu domácí jahodovou marmeládu ( tu zase miluje přítel ) a meruňkovou marmeládku. Když budu dělat příště rozhodně zkusím čokoládu / nutelu a tvaroh :)


Koblihy jsou skvělé hlavně ten den ,kdy se dělají, to se doslova rozplývají na jazyku, prostě božská dobrota, no asi neutajím ,kdo jich sežral nejvíc co ? Hmmm no já určitě neeee....no jo dobře, já se přiznávám,ale když to je taková dobrota.Co se týče množství náplně tak dejte asi polovinu co vidíte na obrázku, tohle už bylo hodně, mě to nevadilo,ale přítel říkal, že už je to krapet moc :) Takže je to jen a jen na Vás.


Ingredience na cca 12 kousků :
  • Olej na smažení, ideálně slunečnicový - nutná větší vrstva, ať se koblížky pěkně koupou
  • 250g hladké mouky , plus na poprášení válu
  • 30 g cukru krupice
  • 20 g rozpuštěného másla a mírně zchladlého
  • 2 žloutky
  • 15 čerstvého droždí
  • cca 2 lžíce rumu
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce kůry z citronu, může být i sušená
  • 1 lžička vanilkového extraktu , ideálně bez alkoholu nebo ubereme lžíci rumu
  • špetka soli
  • náplň dle naší chuti

Zaděláme si nejprve klasický kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr, promícháme a necháme pět minut na teplém místě. Pak přidáme všechny ostatní ingredience na těsto ( vynecháme samozřejmě náplň a olej na smažení :) Vypracujeme ve vláčné těsto, které necháme v čisté místě cca dvě hodinky kynout přikryté pod čistou utěrkou.


Jakmile máme těsto vykynuté, vyválíme z něj placku o síle cca půl centimetru, naznačíme si velikost/kolečko sklenicí ( neb cokoli kulatého se nám rozměrově hodí ) do středu dáme náplň a vedle si vykrojíme kolečko o něco větší , tím přiklopíme první s náplní a menší sklenkou ( s menším průměrem ) vykrojíme kolečko, tím pádem se nám krásně utěsní náplň. Nevím zda je to dost jasné, prostě podobně jako když bychom dělali plněné těstoviny, překryjeme těstem a vykrojíme tvar. Jde to krásně snadno. Náplň jen nesmí být hodně řídká,ale spíš hustější.


Takto připravené koblihy smažíme ve větší vrstvě oleje po obou stranách dozlatova, jde to velmi rychle. Pak už jen dáme vychladnout a krásně pocukrujeme moučkovým cukrem. Dobré jsou ještě teplé, a hlavně doporučuji sníst ten den - velký problém to rozhodně nebude :) Druhý den jsou koblihy tužší.


Dobrou chuť
 

Komentáře

  1. Vypadají úžasně, Jani! A vsadím se, že i tak chutnají!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo chutnaly až moooc dobře :) Na to že bude brzo plavková sezona

      Vymazat
  2. Nádhera! A slintací reflex mám při pohledu na fotky taky :-)
    A máš novou fotku, viď! Sluší ti to moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo nová, říkala jsem si ať tam jsem víc vidět :) Jsem ráda, že se líbí

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky