Netradiční vajíčková pomazánka s domácím chlebem

Velikonoce, Velikonoce ...... hurááá , no já je miluji tedy z jediného důvodu , tedy ze dvou - dobré jídlo a hlavně státní svátek a volno z práce :) Jak jste na tom vy s láskou k tomuto svátku? No jelikož už je tu máme za chvilku a v některých částech republiky se hojně dodržuje hodování a dávání krásně zdobených vajíček, vzniká vždy otázka co s nimi potom...neznám nic co by mi asi víc symbolizovalo Velikonoce kromě beránka a pomlázky než Vajíčková pomazánka. Většinou se jedná o nějakou tvarohovo-vajíčkovou verzi, prostě klasika,ale co si udělat něco netradičního? Trochu změnu? Co takhle avokádo, citron a chilli? :D No možná to zní dost divně,ale výsledkem je moc zdravá a chuťově výborná pomazánka. A ještě navíc na čerstvě upečeném, hutném chlebu se semínky? No co chtít víc?


Ingredience na 1 středně velký chléb:
  • 220 g  žitné mouky
  • 115 g bílé pšeničné mouky
  • 220 ml vlažné vody
  • 1 mírně vrchovatá lžička medu
  • 1 lžičku nerafinované soli
  • 1/2 balíčku sušeného kvásku ( koupíte v dm drogerii )
  • 1/2 balíčku sušeného droždí ( také v dm drogerii )
  • 100g směsi semínek - slunečnice a dýňová semínka
  • mouka na poprášení
  • 1 lžička olivového oleje

Nejprve si ve vlažné vodě rozmícháme sušený kvásek a droždí, necháme pět minut a přisypeme všechny ingredience až na semínka. Dobře propracujeme a když je těsto kompaktní zaděláme do něj i semínka, vložíme do čisté mísy a necháme hodinku a půl zakryté na teplém místě kynout.


Ingredience na pomazánku :
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 1-2 čerstvé chilli papričky, záleží na velikosti a jak moc máme rádi pikantnost
  •  1 avokádo, ideálně zralejší
  • citronová šťáva podle chuti
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • trocha zakysané smetany
  • sůl
  • nadrobno nasekaná čerstvá pažitka
Mezi tím si nachystáme pomazánku, aby se dobře rozležela. Vejce dáme vařit natvrdo, necháme vychladnout a nakrájíme na malinké kousky do misky.  Avokádo s nadrobno nakrájenou chilli papričkou rychle projedeme na pár pulsů v mixéru. Přidáme k vajíčku plus všechny ostatní ingredience, dobře promícháme a ochutíme solí a citronovou šťávou. Zakysanky dáme jen tak ,aby směs působila kompaktně, takže opravdu jen trochu. To samé s dijonskou hořčicí. Na ozdobu můžeme posekat ještě trochu pažitky nebo chilli papričky.  Dáme dobře vychladit a podáváme namazané na dobrém pečivu. Pomazánka je skvělá, mísí se v ní tradiční a exotická chuť což je naprosto skvělé.



Teď se vrátíme k přípravě chleba, pokud máme vykynuto, zpracujeme chléb do požadovaného tvaru, dáme na plech vyložený pečícím papírem, vytvoříme zářezy a posypeme žitnou mouko. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě dvacet minut kynout. Mezitím si rozehřejme troubu na 200°C. Do trouby dáme nádobu vhodnou do trouby se studenou vodou, po pěti minutách vložíme i chléb, za dalších pět minut co se chléb peče vyndáme nádobu s vodou a chléb necháme dopéct. Trvá to asi půl hodinky. Zda je chléb hotový poznáme nejen podle krásně dozlatova vypečené kůry,ale podle poklepu na spodní stranu - musíme slyšet velmi dutý zvuk. Pak je chléb hotový. Vyndáme na mřížku a necháme dobře vychladnout.


Tak co zalíbil se netradiční recept? A jakou pomazánku z vajec máte doma oblíbenou vy?
 

Komentáře

  1. Super! Miluju vajíčkovou pomazánku, miluju chili papričky a v ledničce mám jedno zralé avokádo. Z toho plyne, že večeře je jasná ;)! Akorát ten chlebík nebude. Leda by se našel nějaký dobrovolník ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak napiš jak chutnalo :) Já poslední dobou chilli papričky miluji :)

      Vymazat
  2. Tak Ti to vše krásně chuťově ladí. Vaječnou pomazánku mám velmi ráda, dělala jí moje maminka, ale už jsem jí dlouho nejedla, děkuji za připomenutí. Jani užívej si svátků jara a snad přijde i trochu toho sluníčka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí dělal v posledním roce poměrně často, hlavně tedy klasiku. Díky moc, tobě taky krásné Velikonoce a hlavně hodně pohody a odpočinku,který plánuji i já :)

      Vymazat
  3. Vajíčkovou mám moc ráda. Po Velikonocích dělám každý rok společně s vaječnou tlačenkou.
    Bezva nápad s avokádem, vše krásně spojí, papričky chuť pikantně zvýrazní. Paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm Vaječná tlačenka, neznám :) Zní to zajímavě

      Vymazat
  4. A teď jeden koment pro všechny - Fakt Vás holky mám moc ráda, to jsou tak milé komenty a člověku to hned zlepší náladu o sto procent , díky :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky