Cuketa zapečená s mozzarellou

Pokud máte rádi klasický italský recept na zapečený lilek s mozzarellou a rajčatovou omáčkou, který u mě najdete zde, tak Vám určitě bude chutnat i tato malá obměna ve formě pevnější cukety. Cuketa zde chutná o něco výrazněji než lilek a je i pevnější. Navíc se zde smaží i ve vajíčku takže chuť je malinko jiná. Jinak postup téměř totožný.


Ingredience pro 4 osoby:
  • 4 středně velké cukety, nakrájené na plátky
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení
  • 2-3 rozšlehaná vajíčka
  • 1 konzerva krájených rajčat  ( 400 g )
  • 1 malý protlak , ideálně neslazený a italský, krásně hustý (já si oblíbila kaufland značku nebo Giana )
  • čerstvá bazalka
  • strouhaný parmazán
  • 2 - 3 mozarelly po cca 100-130 g
  • 1 malá cibule
  • 1 velký stroužek česneku, prolisovaný
  • špetka třtinového cukru
  • olivový olej
  • strouhanka 
Nejprve si nakrájíme cuketu na plátky, které lehce posolíme a necháme půl hodinky odpočinout, tak pustí cuketa přebytečnou vodu a zbaví se případně lehce nahořklé chuti. Pak ji lehce osušíme a obalíme v hladké mouce z obou stran, poté ve vajíčku a rychle smažíme v rozpáleném oleji a to po obou stranách dozlatova.


Nyní si předehřejeme troubu na 190°C. Zapékací nádobu vymažeme olivovým olejem a vysypeme strouhankou. Cibuli si nakrájíme na malé kostičky a ty osmahneme na lžíci olivového oleje. Pak přidáme konzervu rajčat, česnek i protlak, vše promícháme a necháme chvilku vařit, aby omáčka zhoustla. Pak osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru ( kvůli málo sladkým rajčatům, někdy narazíme na konzervu s vynikajícími rajčátky, pak cukr klidně vynecháme ) a bazalku.

A nyní jdeme vrstvit, jako první dáme trochu omáčky, cuketu, navrch natrhané kousky mozzarelly, trocha strouhaného parmazánu a opět omáčka, takhle pokračujeme s další vrstvou, nakonec ukončíme vrstvou mozzarelly a posypeme parmazánem. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodinky, než bude povrch krásně zlatavý. Pak necháme necelých deset minut zatáhnout a servírujeme, můžeme podávat stejně jako u Parmského lilku s pečivem.

Tak co ,která varianta Vám více chutná ?:)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Chutná naprosto skvěle, druhou variantu jsem ještě nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
  2. Dělám skoro totožný recept, jen tedy neobaluji v tom vajíčku. Ale za zkoušku přeci nic nedám a třeba to nakonec bude ještě lepší. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nikdy neobalovala ve vajíčku, ale kolega Ital se tomu strašně divil , že i u lilku se to prostě obaluje, že jeho máma to tak dělá :D No klasický Ital máma to dělá nejlíp :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky