Banánový dort s karamelem

Tenhle dort jsem dělala pro taťku,který karamel doslova zbožňuje a ve spojení s banány se jedná o jeden z nejlepších dortů co jsem měla, je pěkně hutný, tak akorát sladký a nádherně voní po banánech a myslím, že všechny potěší, že je strašně jednoduchý na přípravu :) Žádné extra složité kroky, povedl se hned napoprvé.


Ingredience na jeden dort o průměru 22cm:
  • 230 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 velkých a zralých banánů
  • 1 kelímek zakysané smetany ( cca 4-5 polévkových lžic )
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 420 g třtinového cukru , bude méně sladký, pokud radši sladší použijte bílý cukr
  • 4 vejce
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml tučné smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 100g krupicového cukru + 100ml smetany na polevu
Troubu předehřejeme na 180°C a horkovzduch na 160°C. Budeme potřebovat dvě rozevírací formy o průměru 22cm. Dvě protože ,když dáte těsto jen do jedné hodně nakyne do výšky a to nechceme :) Mouku smícháme s práškem do pečiva, sodou a solí. Tři banány rychle promixujeme v mixéru, dáme do jiné mísy a přidáme k nim zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. V jiné míse smícháme změklé máslo s 370 g třtinového cukru dokud se nevytvoří "světlá pěna". Což trvá necelých pět minut. Pak zašleháme postupně všechny čtyři vejce.  Pak už je na čase přisypat mouku a až poté banánovou směs. Vznikne krásně tmavé banánové těsto. To rozdělíme do dvou vymazaných a vysypaných rozevíracích forem, přesně na polovinu. Pečeme v troubě cca 30-40 minut. Poté necháme zcela vychladnout.


Můžeme si klidně korpus nachystat den dopředu, tak jsem to udělala i já, večer jsem si nachystala těsto a upekla ho a ráno dodělala zbytek. Zbývající 3 banány oloupeme a rozkrojíme na polovinu a pak ještě na polovinu. Zbytek cukru tj.50g třtinové cukru nasypeme na pánev ( suchou bez oleje ) a zahříváme na silném plameni dokud cukr nezačne karamelizovat, neztrácejte trpělivost chvilinku to potrvá. Jakmile začne karamelizovat přidáme 50 g másla a rozmícháme. Do pánve vložíme banány a na středním plameni krátce opečeme po obou stranách. Jen tak aby zezlátly. Dáme stranou na talíř.


Na krém smícháme 500 g mascarpone a 300ml smetany s 50 g moučkového cukru, ideálně elektrickým šlehačem po dobu pěti minutek prošleháme. Teď dáme první korpus na servírovací talíř nebo tác. Na korpus poklademe všechny zkaramelizované banány a pokryjeme 1/3 krému. Přiklopíme druhým korpusem a celý dort pokryjeme zbytkem krému po všech stranách. A nyní si připravíme karamelovou polevu. V čisté pánvi si opět "zasucha" rozpustíme 100g krupicového bílého cukru dokud nezačne karamelizovat. Odstavíme a za stálého míchání vlijeme 100 ml smetany. Nelekejte se pokud se maličko zhrudkovatí, jen po pánví zapněte mírní plamen a vše za stálého míchání smícháte bez problémů :) Touto polevou polijeme celý dort. Pak už jen necháme dobře vychladit nebo poléváme až dobře vychladlý dort těsně před podáváním, to už je jen na vás :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Vypadá to skvěle, rozhodně to zkusím ;-).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak pod tohle se podepíšu :) Banány a karamel - neboli banamel - jsou neodolatelná kombinace. Zrovna nedávno jsem tvořila banamelové cupcakes. No a tenhle dort - zkramalizované banány, krém z mascarpone a karamel kam se podíváš - to je hotové banamelové nebe. Zdraví LeniK z Tasty Therapy

    OdpovědětVymazat
  3. Podařil se. Takovou dobrotu jsem dlouho nejedla. Kolegové byly jak v tranzu a já též. LUXUS!!!!!������������ I LOVE IT

    OdpovědětVymazat
  4. Jééé tak to je krásné číst, moc a moc děkuji za milý komentář a jsem moc ráda, že chutnal

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky