Rybízový koláč se sněhovou pusinkou

Když jsem od babičky dostala opět nálož rybízu hledala jsem jak ho využít, nějaký nový dortík nebo koláč a našla jsem u Catalina peče, jeden z oblíbených blogů :) Má zde úžasný recept na rybízový koláč se sněhovou pusinkou a ořechovou směsí. Prostě něco mezi dortíkem a koláčem. A přitom docela jednoduchý...jen pokud chcete vidět nádherné fotky koláče , Catalině se krásně povedly, má menší rozměr plechu takže je koláč vyšší a ne takový placatý nedochůdče jako se povedlo mě :D Takže rada rozhodně menší rozměr pekáče, plechu nebo prostě klidně hoďte do dortové kruhové formy. Když bude koláč vyšší vypadá na pohled lépe.


Ingredience na těsto :
  • 400 g hladké mouky ( nebo půl na půl se špaldovou )
  • 200 g studeného másla, nakrájeného na menší kousíčky
  • 130 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
Ingredience na ořechovou vrstvu:
  • 300 g mletých mandlí
  • 130 g moučkového cukru
  • 20 ml likéru Amaretto
  • 4 bílky
Všechny suroviny ( ty na těsto ) smícháme co nejrychleji dohromady v hutnější těsto. Zabalíme do folie a necháme odpočívat v ledničce alespoň jednu až dvě hodiny. Poté vyndáme a rozválíme na plát o velikosti připravené formy. Formu ideálně vyložíme pečícím papírem nebo alespoň vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy, okraje by měli přesahovat. Na těsto rozetřeme ořechovou směs ( ingredience jen smícháme dohromady ) a celé dáme do předehřáté trouby na  155°C ( horkovzduch ) a pečeme deset minut.

Ingredience na rybízovou vrstvu:
  • cca 800 g červeného rybízu, nebo klidně směsi s bílým 
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 bílky

Nejprve smícháme bílky a moučkový cukr a elektrickým šlehačem , šleháme dokud nebude sníh tuhý a nebude tvořit tuhé špičky. Nebojte to poznáte,ale chvíli to tedy potrvá...takže to je něco pro nás netrpělivé :) Touto směsí potřeme po deseti minutách koláč a dáme zpět do trouby. Tentokrát na cca 30 minut, dokud nebude koláč lehce zlatavý. Pak už jen necháme dobře vychladnout a servírujeme. Koláč je naprosto úžasný, máslové těsto pohladí chuťové pohárky, ořechová vrstva vonící po Amarettu zase potěší i čichové buňky a nakonec Vás probere extra kyselý rybíz,který je v zápětí zkrocený extra sladkou sněhovou pusinkou, prostě tohle je chuťová party v puse :D

Dobrou chuť



Komentáře

  1. To vypadá skvěle! Hodilo by se mi to teďka ke kávičce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A práve tieto končeky mám najradšeeeej. Vyzerá božsky !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A byl fakt skvělý, jen ho bylo tolik, že jsme ve dvou rozhodně nestíhali jíst, takže putoval i do práce :)

      Vymazat
  3. Jé, s těmi ořechy to musí být dobrota .... a já jich tu zrovna tašku mám:-))) Díky za receptík:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky