Rybízový koláč se sněhovou pusinkou
Když jsem od babičky dostala opět nálož rybízu hledala jsem jak ho využít, nějaký nový dortík nebo koláč a našla jsem u Catalina peče, jeden z oblíbených blogů :) Má zde úžasný recept na rybízový koláč se sněhovou pusinkou a ořechovou směsí. Prostě něco mezi dortíkem a koláčem. A přitom docela jednoduchý...jen pokud chcete vidět nádherné fotky koláče , Catalině se krásně povedly, má menší rozměr plechu takže je koláč vyšší a ne takový placatý nedochůdče jako se povedlo mě :D Takže rada rozhodně menší rozměr pekáče, plechu nebo prostě klidně hoďte do dortové kruhové formy. Když bude koláč vyšší vypadá na pohled lépe.
Ingredience na těsto :
Ingredience na rybízovou vrstvu:
Nejprve smícháme bílky a moučkový cukr a elektrickým šlehačem , šleháme dokud nebude sníh tuhý a nebude tvořit tuhé špičky. Nebojte to poznáte,ale chvíli to tedy potrvá...takže to je něco pro nás netrpělivé :) Touto směsí potřeme po deseti minutách koláč a dáme zpět do trouby. Tentokrát na cca 30 minut, dokud nebude koláč lehce zlatavý. Pak už jen necháme dobře vychladnout a servírujeme. Koláč je naprosto úžasný, máslové těsto pohladí chuťové pohárky, ořechová vrstva vonící po Amarettu zase potěší i čichové buňky a nakonec Vás probere extra kyselý rybíz,který je v zápětí zkrocený extra sladkou sněhovou pusinkou, prostě tohle je chuťová party v puse :D
Dobrou chuť
Ingredience na těsto :
- 400 g hladké mouky ( nebo půl na půl se špaldovou )
- 200 g studeného másla, nakrájeného na menší kousíčky
- 130 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 300 g mletých mandlí
- 130 g moučkového cukru
- 20 ml likéru Amaretto
- 4 bílky
Ingredience na rybízovou vrstvu:
- cca 800 g červeného rybízu, nebo klidně směsi s bílým
- 200 g moučkového cukru
- 4 bílky
Nejprve smícháme bílky a moučkový cukr a elektrickým šlehačem , šleháme dokud nebude sníh tuhý a nebude tvořit tuhé špičky. Nebojte to poznáte,ale chvíli to tedy potrvá...takže to je něco pro nás netrpělivé :) Touto směsí potřeme po deseti minutách koláč a dáme zpět do trouby. Tentokrát na cca 30 minut, dokud nebude koláč lehce zlatavý. Pak už jen necháme dobře vychladnout a servírujeme. Koláč je naprosto úžasný, máslové těsto pohladí chuťové pohárky, ořechová vrstva vonící po Amarettu zase potěší i čichové buňky a nakonec Vás probere extra kyselý rybíz,který je v zápětí zkrocený extra sladkou sněhovou pusinkou, prostě tohle je chuťová party v puse :D
Dobrou chuť
To vypadá skvěle! Hodilo by se mi to teďka ke kávičce :-)
OdpovědětVymazatDíky :)
VymazatA práve tieto končeky mám najradšeeeej. Vyzerá božsky !!!
OdpovědětVymazatA byl fakt skvělý, jen ho bylo tolik, že jsme ve dvou rozhodně nestíhali jíst, takže putoval i do práce :)
VymazatJé, s těmi ořechy to musí být dobrota .... a já jich tu zrovna tašku mám:-))) Díky za receptík:-)
OdpovědětVymazatAjka
Není za co Ajko, hlavně ať chutná :)
Vymazat