Grilované krevetové špízy

Na tenhle recept jsem se hodně těšila, za prvé grilování miluji a krevety snad ještě víc :) Z mořských plodů jsou mé nejoblíbenější právě krevety, ideálně větší, tygří. A mohu Vám zaručit, že tenhle recept nejen, že je velmi jednoduchý,ale tak dobrý , že už na grilované krevetové špízy jiný hledat ani nebudete! Navíc i tento recept bude obohacen o skvělé víno.


Ingredience pro 2 osoby jako hlavní chod:
  • 1 větší bageta, nakrájená na menší kousky
  • olivový olej
  • 1/2 - 1 celá červená chilli paprička
  • šťáva z jedné limetky
  • 1-2 lžičky medu
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • rukola
  • polníček
  • white balsamico cream ( červený se nehodí ! )
  • cca 400 g vyloupaných větších krevet
  • špejle vhodné na grilování
  • čerstvá petrželka, na jemno nasekaná
Nejprve si připravíme marinádu na krevety. Do mixéru dáme oloupané česneky, chilli papričku zbavenou semínek ( zda celou nebo jen polovinu, záleží na tom jak máte rádi pálivější jídla ), olivový olej, med, trochu soli a limetkovou šťávu. Vše umixujeme.Přidáme jemně posekanou petrželku a do této marinády si naložíme na hodinku krevety, které po celou dobu uchováváme v lednici, přikryté folií.


Rozpálíme si gril a krevety napícháme na špejle. Na talíře si zatím rozdělíme směs polníčku a rukoly. Rukola je zde v daleko menším zastoupení, jelikož je hodně výrazná! Takže jen pár lístků, hlavní je zde lehounký polníček. Lístky salátů pokapeme olivovým olejem a bílým krémovým balsamikem. Jen zlehka! Poté už jen na grilu opečeme dozlatova krevetové špízy, trvá to celé chvilinku. Cca necelé 4 minuty max pět z každé strany. Na gril si dáme mezitím i plátky pečiva,aby bylo křupavější a teplé. Pak gril ztlumíme na minimum a postupně podáváme teplé krevetové špízy.

Je to naprostá božská mana :) Hmmmm jemná chuť krevet doladěná ideální marinádou je prostě dokonalost sama. A polníček celou chuť ještě umocňuje. A jaké , že vínko nám pak Peter z Vinorum vybral tentokrát? Samozřejmě bílé, jiné se ani k mořským plodům v lehounké letní úpravě ani nehodí! A konkrétně tedy Napbor - sluneční víno. Ideální pro slunečné letní grilování :) A musím tedy Petera naprosto pochválit!!!! Napbor je souznění , naprosto výborné, tohle víno, krevety tak neskutečně dobře doplňuje, opravdu dokonalé!!! Prostě harmonie. Smekám před výběrem a děkuji, sama bych lépe rozhodně nevybrala. Víno je lehké,ale ne tolik jako předešlé Skizo. Je jemně kořeněné s osvěžující mineralitou. A i když má víno větší obsah alkoholu 14% je harmonické a rozhodně není extra silné, tedy na chuť - jinak samozřejmě stoupá do hlavy pěkně rychle! :D Napbor zraje celých 7 měsíců a získalo dokonce ocenění - Challenge du Vin 2014 - médaille d`OR / gold medal! A chápu proč :) Je opravdu výborné a poměr cena/chuť je vynikající. Vřele doporučuji. Ale pozor dopijete jednu lahvinku a už se Vám budou sbíhat sliny na druhou..a upřímně krevety do konce léta ještě určitě budou tak proč to kazit špatným výběrem že ?:)


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Mňam, mňam, mňaaaam :3 Krevety naprosto zbožňuju, ale nikdy jsem si netroufla je sama dělat.. Jak vidím, tak by to ale neměl být takový problém a musím to někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky