Letní cuketový koláč s bazalkou

Tenhle recept si zamilujete, je to takové léto v koláčové podobě, tedy pokud milujte cuketu a bazalku stejně jako já. A ty báječné letní chutě jsou doplněny výborným sýrem a lehoučkou ricottou..hmmm. Koláč je vynikající teplý i studený, ale ideál je vlažný na terase s letním lehkým vínem...jee to je pohodička.


Ingredience na 1 koláč ( plech ) :
  • 1ks listového těsta, pokud jste tak pohodlní a po práci se vám nic dělat nechce, kupte si stejně jako já již rozválené listové těsto
  • 1-2 cukety podle velikosti, ideální jsou dvě malinké
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • velkou hrst strouhaného sýra Gran Moravia plus něco málo na posypání koláče, lze použít i pecorino
  • čerstvá bazalka podle chuti ( plus pár lístků na ozdobu )
  • cca 200 g ricotty
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1 stroužek česneku

Nejprve si rozpálíme troubu na 200°C. Cukety nakrájíme na tenčí kolečka, která opečeme z obou stran dozlatova na pánvi s olivovým olejem ( tohle je ta nejnudnější část ). Těsto ( rozválené ) dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme ho směsí z ricotty. Tu si připravíme smícháním ricotty, žloutku, vajíčka, strouhaného sýra, česneku a trochu na jemno nasekané bazalky - vše dochutíme solí a pepřem.  Na sýrovou směs poklademe hustě vedle sebe kolečka cuketky. Posypeme trochou sýra, jemně opepříme a osolíme. Dáme do trouby a do zezlátnutí pečeme cca 20minut, po vyndání ihned ozdobíme pár lístky bazalky a můžeme servírovat.



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Takovy rychly kolac je k večeři ideální:) a zvlášť při přebytku cuket...

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné, vypadá to moc dobře. Já většinou cuketu jen smažím na řízek, teď zkusím i koláč :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je úžasná inspirace :))) Na mém blogu probíhá *GIVEAWAY* o bělící pásky na zuby od CREST, přijď se podívat a zasoutěžit!♥ Budu moc ráda, když se přidáš :) Blog ϐook of ϐeauty

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky