Cuketová polévka s parmazánem

Nebudu Vám lhát, začalo mé polévkové období a tak Vás čeká spousta nových receptů na lahodné a hlavně teplé polévky, které teď na podzim i v zimě jistě oceníte. Konkrétně tato cuketová je ideální jak na podzim tak i v létě, protože svou chutí léto hodně evokuje. Recept mám od Lucky a moc za něj děkuji, polévku už jsme dělali od té doby asi třikrát. Jsou zde důležité dvě suroviny - cuketa a dobrý sýr takže na nich nešetřete.


Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 kg cuket
  • 1 žlutá cibule, na drobno nakrájená
  • olivový olej
  • 1 litr zeleninového vývaru ( pokud z kostky, tak třeba Wurzl a ideálně kostku a půl )
  • pepř
  • sůl
  • čerstvá bazalka
  • 1-2 stroužky česneku
  • velkou hrst nastrouhaného sýra Gran Moravia
  • 100 ml 12% smetany
  • pečivo k podávání
Nejprve si na olivovém oleji zesklovatíme cibulku, když už je skoro hotovo vhodíme prolisovaný česnek a  na kostky nasekanou cuketu i se slupkou ( neloupeme! ) a cca 1/2 cukety si necháme stranou a nakrájíme jí na tenká kolečka. Cuketu zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Mezitím si na troše olivového oleje na ploché pánvi dozlatova osmahneme kolečka cuket. Oleje dáme opravdu jen trochu !!! 


Když máme cuketu v hrnci uvařenou ,vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Poté dochutíme solí i pepřem, se solí však opatrně jelikož budeme přidávat ještě i parmezán. Přidáme bazalku podle chuti a smetanu, vše zamícháme a necháme ještě provařit asi pět minut. Polévka by měla být trochu hustší, poté vmícháme parmezán a ihned podáváme ozdobené kolečky cukety. Někdo si sýr jen sype na polévku,ale takhle je to nejen praktičtější ,ale hlavně se víc smísí chutě. 

Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky