Naan - chlebová placka

Naan jsou velmi známé chlebové placky a to hlavně v Indii, kde se tradičně pečou na horkých kopulovitých keramických pecích. Proto by měl mít Naan tvar kapky nebo alespoň oválu , protože když se dá těsto ( placka ) na takto kopulovitý tvar svou hmotností se automaticky protáhne do tvaru kapky. Což se mi tedy moc nepovedlo :D Ale byly luxusně dobré a jsou strašně jednoduché. Podávají se jako příloha k různým čatní, kari apod. Jediné co tento recept vyžaduje je delší kynutí, jinak je vše opravdu hodně snadné a samotné pečení je blesková akce.


Ingredience na 4 větší Naan placky:

  • 2 lžičky sušeného droždí nebo 15 g čerstvého
  • 250 ml vlažného mléka , alespoň polotučného
  • 500 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 3 lžíce plnotučnějšího bílého jogurtu
  • 30 g rozehřátého másla nebo Ghee
Droždí nasypeme do misky se 100 ml vlažného mléka, přidáme cukr a trochu mouky, vše dobře promícháme a na teplém místě necháme kynout pět nebo deset minut. Poté smícháme všechny ingredience v lepkavější těsto, které rukama hněteme na lehounce pomoučněném válu kolem deseti minut, než bude těsto pružné, hladké a nebude skoro lepit. Poté dáme do čisté mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 3-4 hodiny, podle toho kolik máte času. 

Tady vidíte jak se krásně Naan odděluje , takhle by to správně mělo vypadat :)

Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na 4 stejné kusy a necháme 10 minut kynout nepřikryté na teplém místě. Z každého kousky vyválíme placku o průměru cca 15 cm a tloušťce 5 mm. Z jedné strany trochu vytáhneme ,aby Naan byl do tvaru kapky. Troubu předehřejeme na gril na co nejvyšší výkon a dáme do ní předehřát na 2-3 minuty plech, aby byl dobře rozpálený. Jakmile je trouba i plech rozpálený, vždy dáváme na plech jednu nebo dvě placky vedle sebe a pečeme z každé strany asi 3 minuty, až jsou placky nadýchané a zlatavé. Opečené placky pokládáme na sebe a zakrýváme utěrkou aby nevychladly, mají se podávat ještě teplé. 

A musím uznat , že jsou naprosto skvělé a jak vidíte na fotce krásně nadýchané a hezky se oddělují jednotlivé vrstvy Naan placek :) tento recept se Vám bude hodit k několika dalším receptů, které se tu budou objevovat, jak jistě víte díky nákupu indických surovin, budeme ti mít orientální pokrmy a jako první bude skvělý salát s kuřetem. 

Dobrou chuť 

Komentáře

  1. Hmm, ty vypadají dobře, dala bych si je s hummusem, mňam! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam tyhle placky mi moc chutnají a už se na ně dlouho chystám. Děkuju za recept :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky