Špaldová vánočka s vůní kokosu

A máme tu poslední ze tří letos poprvé vyzkoušených vánoček, tuhle jsem pekla podle toho co mě napadlo přidat nebo vyměnit z oblíbeného babiččina receptu a vznikla z toho bezkonkurečně naše nejoblíbenější vánočka a podle tohohle receptu budou letos na Velikonoce rozhodně i mazance. Vánočka je nádherně voňavá, vláčná a prostě neskutečně dobrá. Kokos zde není v sypké podobě,ale místo másla, takže vůně není tak výrazná a pokud někdo nerad kokos v této variantě mu rozhodně vadit nebude.


Ingredience:

  • 550 g hladké špaldové mouky
  • 100 g kokosového oleje ideálně v tužší podobě, ne úplně tekutý, bude se s těstem lépe pracovat
  • 40 g změklého másla
  • 1 celé vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml mléka, vlažného
  • 22 g droždí
  • špetka soli
  • mandle 
  • pistácie nesolené
  • rozinky naložené přes noc v rumu

Nejprve si zaděláme kvásek - smícháme droždí s trochou mouky, cukru a mléka na řidší těstíčko a dáme na pět minut kynout na teplé místo nebo do trouby na program kynutí. Poté smícháme všechny suroviny kromě ořechů a rozinek ve vláčné těsto. Jakmile těsto drží pěkně pohromadě vyklopíme ho na pomoučněný vál a zapracujeme do něj posekané ořechy a okapané rozinky. Množství je podle vaší chuti. 


Těsto necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou asi dvě hodinky. Poté vyválíme válečky a pleteme vánočku tak jak jsme zvyklý. Vánočku určitě přichyťte špejlemi , aby vám nesjela. V troubě pečeme dozlatova při 175°C asi 45-55 minut. Zda je již vánočka hotová poznáme testem se špejlí - v nejvyšším bodem pomalu zapíchneme špejli do těsta a pokud ji vytáhneme čistou bez nalepeného těsta je hotovo a můžeme dát vánočku na mřížku dobře vychladnout.Podáváme lehce pocukrovanou moučkovým cukrem. 


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Hmmm, tak i tato stojí určitě za vyzkoušení a ochutnání, měj se hezky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Jojo marcipán a Amaretto zaručují božskou vůni po celé kuchyni :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky