Čokoládový dort s javorovým sirupem

Pokud chcete dnes svým drahým polovičkám nebo rodině upéct něco sladkého a hříšně dobrého, doporučuji tenhle čokoládový dort s ořechy, mascarpone a to vše zalité javorovým sirupem :) Pořádná kalorická bomba ,která uspokojí chuťové pohárky i těch nejmlsnějších z Vás. A rozhodně se nebojte, že v kuchyni strávíte celý den, tenhle dort je hotový raz dva, pokud chcete dort nižší jako na fotce doporučuji formu o průměru 20cm , pokud vyšší tak 18cm.



Ingredience na čokoládový korpus:
  • 50 g másla,, rozpuštěného a trochu zchladlého
  • 190 g bílé hladké mouky
  • 5 lžic kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 200 g třtinového cukru
  • špetička soli
  • 1 vejce
  • 170 g zakysané smetany
  • 70ml vlažného mléka
  • 50 g 70% čokolády ( může být i víc procentní )


Nejprve předehřejme  troubu na 170°C a formu vymažeme máslem a na dno ještě dáme pečící papír. Nyní si rozehřejeme máslo a v něm rozpustíme i čokoládu, vše necháme trochu zchladnout. Smícháme všechny sypké suroviny v jedné míse a všechny tekuté ve druhé, včetně čokomásla. Nyní vše pěkně zamícháme dohromady, mělo by vzniknout hustší těsto. Které nalijeme do formy a pečeme v troubě cca 40-45minut. Když je korpus hotový necháme ho zcela vychladnout. 


Korpus máme vychladlý takže si ho rozdělíme na polovinu. A připravíme si krém. 

Ingredience na krém:
  • velká hrst vlašských nebo pekanových ořechů
  • javorový sirup
  • 500 g mascarpone
Mascarpone smícháme s javorovým sirupem podle chuti, jen nezapomeňte, že dort ještě sirupem pokapeme, tak ať není vše až moc sladké. Díky javorovému sirupu bude mít krém opravdu vyjímečnou chuť!! Ořechy si nasucho opražíme v pánvi, aby se krásně rozvoněly. Krémem potřeme Spodní část korpusu, na něj dáme druhou polovinu a opět hojně potřeme krémem, posypeme ořechy a zakapeme javorovým sirupem, a již podáváme.Dort je výborný i druhý den,když je korpus díky krému ještě o něco vlhčí :)


Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky