Polenta a krůtí placičky s rajčatovou omáčkou

Pokud máte rádi polentu stejně jako já a po všem rajčatovém slintáte , bude pro vás následující recept naprosto ideální, a i když je to možná trochu zvláštní kombinace je to vynikající. Recept mám z kuchařky Koko a upřímně jsme si opravdu hodně pochutnali a navíc polenta a rajčatová omáčka jsou dobrými parťáky i bez masa, takže vegetariánská úprava se Vám bude také rozhodně líbit.


Ingredience pro 4 osoby:

Polenta : 

  • 200 g instantní polenty
  • 50 g másla
  • 1 malá žlutá cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 400 ml silného zeleninového vývaru
  • 100 ml 12% smetany
  • 1-2 lžičky soli
  • pepř
  • 50-100 g parmazánu nebo sýru Gran Moravia
  • olivový olej
Krůtí placičky:

  • 400 g mletého krůtího masa z prsíček
  • 1 červená cibule
  • bazalka
  • oregáno
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
Rajčatová omáčka:

  • 2 x konzerva krájených rajčat
  • sůl
  • 1 červená cibule
  • pepř
  • bazalka
  • 1 x kvalitní rajčaový protlak
  • popřípadě špetka cukru, když bude omáčka moc kyselá
Nejprve si nachystáme masové placičky, smícháme všechny ingredience až na olivový olej a necháme v lednici odležet alepsoň jednu hodinku. Nyní si nachystáme polentu. Cibuli si nakrájíme na malé kostičky a dáme zesklovatět na olivový olej, poté přidáme prolisovaný česnek a vše necháme ještě minutku smažit. Zalijeme smetanou a vývarem, osolíme a opepříme. Necháme dojít k varu. A za stálého míchání přimícháme polentu. Ztlumíme plamen na minimum a přimícháme strouhaný sýr a mícháme dokud nevznikne hustá kaše, že ani pomalu nepůjde míchat. Jakmile se hmota bude při míchání odlepovat od krajů hrnce máme hotovo. Polentu poté dáme do nádoby, kterou jsme předtím vymazali olivovým olejem a ve které se polenta bude dvě hodiny chladit v lednici.


V této fázi již máme polentu dostatečně vychladlou. Vyndáme z lednice a začneme si chystat rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, poté přidáme konzervy rajčat, protlak, sůl, pepř a necháme provařit. Mezitím si z masové směsi uděláme malé placičky. Z polenty si zase vykrájíme tvary dle naší fantazie - trojúhelníčky, kolečka apod. Na plotnu si nachystáme dvě pánvičky jednu na opečení masa dozlatova a druhou na opečení polenty :) Obě pánvičky si samozřejmě vymažeme olivovým olejem. Jakmile máme vše opečené dozlatova je na čase trochu promixovat ponorným mixérem omáčku , přidat bazalku a už jen servírujeme :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Díky, naskočily mně vzpomínky na Itálii. Už aby bylo léto :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš Hani jak mi to léto chybí, už chci slunííííčko :/

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky