Zapékané farfalle s dýní, klobáskou a šalvějí

Pokud máte rádi těstoviny, výraznější klobásky , dýni a šalvěj tak si tenhle recept rozhodně zamilujete. Klobásky v tomhle receptu jsou z Marks and Spencer a to konkrétně srnčí, jsou výraznější než obyčejné klasiky z vepřového, ale je jen na Vás jaké použijete, jen by byla ideální zvěřina nebo chuťově výraznější druh. Bylina, která tu má hrát prim je jednoznačně šalvěj, ale pozor, je to velmi silná bylinka, takže opatrně! Jídlo je výborné teplé , ohřívané už není ono, takže doporučuji udělat porce přesně na počet osob.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 balení klobásek ( 6 ks středně velkých klobásek )
  • 1 máslová dýně ( může být i jiný druh )
  • čerstvá šalvěj
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 400 g těstovin
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia
  • 850 ml mléka
  • 125 g mozzarelly



Nejprve si dýni oloupeme a zbavíme semínek, poté nakrájíme na středně velké kostičky. Klobásky opatrně vytlačíme ze střívek a ze směsi děláme menší kuličky. Do hrnce dáme hodně osolenou vodu a přivedeme k varu, vhodíme těstoviny a vaříme al dente, prostě určitě víc na zkus, jelikož se dodělají při zapékání v troubě. Jakmile jsou těstoviny hotové, propláchneme je studenou vodou, aby se nestihly rozvařit než budeme mít nachystanou směs k zapékání. Troubu předehřejeme na 200°C. 


V pánvi rozehřejeme olej a na něm dozlatova opékáme ze všech stran klobásky. Na jiné pánvi si na troše oleje opečeme dýni a vždy přidáme dvě lžíce vody a až bude dýně téměř měkká necháme vodu vyvařit  a vhodíme posekané lístky šalvěje, cca 4-5 lístečků. Promícháme a dáme stranou. 

Nyní si uděláme omáčku, v rendlíku rozpustíme máslo, zaprášíme moukou a mícháme dvě minuty, až jíška zpění a zesvětlá. Pak za stálého míchání přilijeme vlažné mléko a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme dokud omáčka nezhoustne. Poté do ní vmícháme parmazán, osolíme a opepříme, plus ochutíme trochou muškátového oříšku. Ve velké míse smícháme těstoviny, tuto omáčku, dýňové kousky a klobásky, vše dobře promícháme a přesuneme do zapékací mísy. 


Posypeme na kousíčky natrhanou mozzarellou a navrch nastrouháme ještě trochu parmazánu. Nyní už jen zapékáme dozlatova, cca 20-30minut. Podáváme ještě teplé ,aby byla mozarella krásně rozehřátá. Mozzarellu můžeme i vynechat a navrch posypat jen strouhaným sýrem. 

Dobrou chuť



Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky