Jehněčí kotlety s hráškovým pyré

Díky dnešnímu receptu a Vinodoc.cz se podíváme do dalšího regionu Itálie - Abruzzo, což je jeden z nejkrásnějších regionů. Nachází se mezi pobřežím Jaderského moře a hornatou oblastí ,která jsou významnými středisky zimních sportů. Co se týče gastronomie, která nás samozřejmě zajímá nejvíc, je to kraj mnoha chutí a různorodosti. V hornatých oblastech se hojně chovají ovce, proto Vás asi nepřekvapí , že součástí jídelníčků je zde hlavně skopové a jehněčí maso, které si právě dnes připravíme. V hornatých oblastech je také velmi populární vepřové maso a to dokonce i různé ovary, které jsou tu delikatesou. Takže kuchyně této části je spíše složená z masa a hutnějších, vydatnějších pokrmů.


Naopak podél pobřeží je kuchyně lehčí a více se samozřejmě zaměřuje na plody moře, ale k moři se podíváme až příště díky dalšímu receptu. Dnes se budeme držet v horské oblasti a připravíme si skvělé jehněčí kotletky s výrazným rozmarýnem, česnekem a doplněné jak jinak než olivovým olejem ze stejné oblasti ( o něm však více příště ) .Kotletky si připravíme na grilu, takže Vám zaručuji, že až sousedé ucítí tu překrásnou vůni grilovaného jehněčího s bylinkami , tak se jich asi jen tak nezbavíte :) Jehněčí maso si samozřejmě žádá zajímavou přílohu, kterou bude hráškové pyré s mátou. A jak jinak zakončit tohle hodování než skvělým vínem Montepulciano D'Abruzzo DOC 2011? Navíc ,když se jedná o jedno z nejznámějších vín z tohoto kraje. Víno má opravdu překrásnou, sytou tmavě červenou barvu a ta vůně připomínající velmi zralé třešně a jemná kořenitost skvěle doplňují jehněčí maso. Víno má velmi silnou, intenzivní chuť a věřte , že Vás dokonale zahřeje, když večery ještě nejsou tak teplé jak by se nám líbilo :) No nalijte si se mnou sklenku a jdeme na recept.


Ingredience pro dvě osoby:

  • 5-6 jehněčích kotletek ( nelekejte se množství, jehněčí kotletky jsou maličké o váže cca 150g jedna a masíčka na nich moc není, takže to chce větší počet, pokud se má jednat o hlavní chod )
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej , já použila opět z kraje Abruzzo a to konrétně olej Intosso
  • sůl
  • pepř
  • 3-4 stroužky česneku, nadrobno posekané
  • 400 g mraženého hrášku
  • čerstvá máta
  • kousek másla

Kotletky si očistíme od blan nebo šlach pokud je potřeba, opláchneme studenou vodou a dobře osušíme do kuchyňských utěrek. Z obou stran dobře opepříme i osolíme. Rozmarýn si nasekáme na malé kousky , stejně tak jako česnek a dáme do hmoždíře, vše zalijeme dostatečným množstvím olivového oleje a dobře podrtíme, tím pádem olej krásně nasákne chuť i vůni bylinky a česneku. Touto marinádou potřeme kotletky , přikryjeme folií a dáme na půl hodinky marinovat do lednice. 


Nyní si dobře rozpálíme gril, a z obou stran na něm kotlety grilujeme dozlatova, trvá to z každé strany cca 4-5 minut. Jakmile dáme maso na gril, je čas chystat pyré. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a vsypeme do ní hrášek, vaříme doměkka. Trvá to zhruba 4-5 minut. Scedíme a hrášek spolu s kouskem másla rozmačkáme. Přidáme nasekanou mátu a vše dochutíme solí a pepřem. Podáváme s grilovanými kotletkami a vínem. 



Dobrou chuť

Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky