Saltimbocca alla romana a skvělé víno

Pokud blog již nějakou chviličku čtete asi Vám neuniklo moje velké přání,kterým je procestovat Itálii a gastronomicky ji prozkoumat...No a díky nové spolupráci s Vino DOC  si to vše tak trochu splním. Jedná se o e-shop s italskými víny a olivový oleji. Vino DOC mě okouzlilo hlavně přehledným řazením dle regionů Itálie a s tím i souvisí naše spolupráce. Procestujeme spolu s našimi chuťovými buňkami nějaké oblasti Itálie a k nim ochutnáme nejen tradiční pokrmy pro danou oblast,ale hlavně skvělé olivové oleje nebo dokonalá vína. No nezní to krásně? Takže zavřete oči a spolu se mnou se dnes přesuneme do kraje Lazio, tedy do samého srdce Itálie, kde jinde také začít, než v Římě, hlavním městě kraje Lazio. Region je mozaikou několika kontrastních území: holé, drsnější a vysoké pohoří bez zeleně kontrastují se zalesněnými vrchy bohatě porostlými olivovníky, bažinaými nížinami a písečnými plážemi a to vše doplňuje řeka Tibera. Takže opravdu si tu každý přijde na své. A stejně tak jako je přírodní bohatství kraje Lazio rozmanité , tak rozmanitá je i jeho gastronomie.


Hlavní vliv na kuchyň kraje Lazio má samozřejmě samotný Řím, takže prim tu hraje - La cucina Romana - tedy římská kuchyně. V přímořských oblastech jsou typickým pokrmem samozřejmě mořské plody a různé druhy ryb, na venkově zase hlavní úlohu zastává různorodá zelenina, jako například oblíbené artyčoky , které si přichystáme příště. Římská kuchyně také vyniká úpravou snad všech druhů mas, například králičí, jehněčí nebo telecí jsou zde velmi oblíbenou pochoutkou. No a jednu takovou pochoutku si dnes společně připravíme! Bude se jednat o tradiční římský recept - Saltimbocca alla romana - což jsou krásné, libové plátky telecího masa ochucené sušenou šunkou a výraznou šalvějí. Vše doplníme regionálním vínem Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, ale o tom až za chvilku.

Ingredience pro dvě osoby:
  • 5-6 menších nových brambor
  • 3 stroužky česneku, neloupané
  • sůl
  • pepř
  • pár snítek rozmarýnu
  • olivový olej
  • 2-4 kousky telecího masa, podle velikosti
  • čerstvá šalvěj
  • hladká mouka
  • sušená šunka
  • kousek másla
  • 150 ml bílého vína
  • 100 ml domácího hovězího vývaru
Nejprve si připravíme přílohu, kterou jsou nové brambory. Jen je omyjeme, neloupeme a vhodíme do vroucí vody. Vaříme cca 10min, podle velikosti brambor. Po chvilce zkusíme do brambory píchnout špejli nebo párátko, pokud snadno zajede doprostřed, je načase brambory vyndat. Necháme zchladnout, poté překrojíme na menší kousky. Dáme do zapékací mísy, k nim přidáme stroužky česneku a snítky rozmarýnu, vše posolíme, opepříme a zakápneme cca dvěma lžícemi olivového oleje a dáme péct do trouby předehřát na 220°C na gril. Tudíž budou hotové do deseti minut. Je tedy na čase nachystat masíčko. 



Plátky telecího zbavíme všech blán a popřípadě tlustých kousků, masíčko musí být krásně libové. Nyní si maso lehce naklepeme plochou stranou paličky.Poté osolíme a opepříme z obou stran. Z jedné strany na maso položíme sušenou šunku tak, aby nikde nepřečnívala a položíme na ní lístky šalvěje. Na malé kousky stačí klidně jen jeden lístek na větší dva nebo tři viz foto. V místě ,kde máme šalvěj vše připevníme párátky, na větší kousky musíme použít dvě. 



Maso obalíme po obou stranách v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme kus másla a zalijeme olivovým olejem, vždy poměr 1:1 a množství tak aby jsme měli pokrytou celou plochu pánve,ale ne velkou vrstvu. Jakmile máme rozpáleno osmahneme plátky telecího nejprve stranou kde je šunka. Pěkně je opečeme, když jsou z této strany opečené, je čas je otočit. Necháme minutku opéct a ihned přilijeme víno. Po minutě přilijeme i vývar. Vše necháme pěkně probublávat, když omáčka začne houstnout vyndáme masíčko na talíře a omáčku necháme ještě víc zhoustnout. Výsledná omáčka má být hustší a nahnědlá. Tou přelijeme plátky telecího a podáváme s opečenými brambory. 


Jídlo je díky telecímu masu neskutečně křehké a jemné. Sušená šunka mu dodá zajímavější chuť a vůně šalvěje v kombinaci s vinnou omáčku je opravdu pohádka! Vše doporučuji doplnit vínem ze stejné oblasti,tedy oblasti Lazio. Já měla tu možnost ochutnat jejich nejslavnější a nejznámější víno Est! Est!! Est!!! di Montefiascone!! 


K němuž se dokonce váže legenda...Název prý vznikl počátkem 12.století kdy se velký milovník vína bavorský biskup J.Fugger měl vydat na korunovaci císaře krále Jindřicha V. Než se ovšem vydal na cestu vyslal svého věrného sluhu s vytříbeným jazýčkem, aby pro něj po trase kudy se vydají otestoval místní hostince a označil mu zkratkou Est , což zkráceně znamená Vinum Est Bonum - víno je dobré, všechny hostince ,kde stojí za to se zastavit protože mají dobré víno. Když však sluha dojel do osady Montefiascone byl tak nadšený místním vínem , že naspal na zeď dokonce - Est! Est!! Est!!! Když do kraje přijel i biskup musel mu dát za pravdu , že víno bylo tak vynikající, že mu tento název již zůstal, stejně tak jako biskup samotný, který prý na korunovaci ani nedojel a navždy v tomto kraji zůstal... Krásná legenda. 

A proč , že biskupa víno tak okouzlilo? Mnou testované víno Est! Est!! Est!!! di Montefiascone je bílé z vinic v okolí jezera Bolsena. Víno má světle slámovou barvu a i při přivonění ucítíte svěží citrusy s podtónem zralých jablíček a hrušek.Víno má i nádech medu a je dokonale chuťově vyvážené. Laik ocení silnou a vyváženou chuť s lehce medovou příchutí a toto víno bych opravdu ideálně doporučila k pokrmům s výraznějšími bylinkami jako je právě použitá šalvěj nebo například i ke smaženým italským pokrmům jakým mohou být různé druhy smažené zeleniny, například artyčoky nebo smažené mořské plody. 


Nevím jak Vy,ale já si tenhle výlet do regionu Lazio naprosto užila, víno bylo skvělé, legenda zajímavá a telecí se šalvějí skvostné...a na co se můžete těšit příště? Opět na kraj Lazio,ale tentokrát nakoukneme do olivových hájů a připravíme si lehký letní pokrm z artyčoků. 



Dobrou chuť

Komentáře

  1. Wau, vypadá to naprosto úžasně a vím, že to tak i chutná. Loni v létě jsem si na Vinohradech dávala v jedné pizzerii stejnou saltinbocu a byla parádní.
    Zvu tě na můj blog.
    http://monalisabeautyeri.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. tak to vypadá úplně moc skvěle :)
    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY, budu moc ráda, když se zapojíš!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovědětVymazat
  3. erika - já právě ochutnala poprvé a strašně mi to zachutnalo, šalvěj je kouzelná bylinka udělá z jídla i potěší pro duši díky své vůni :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky