Bruschette s vynikajícím Proseccem

Nedávno jsme si kraj Benátska ukázali spolu s vynikající hovězí svíčkovou v úpravě Carpaccio a dnes si představíme další lahůdku typickou pro kraj Benátska a tou bude vynikající Prosecco! Jedná se o velmi jemně perlivé víno, které je ideální jako aperitiv nebo osvěžující vinný doprovod na piknik. Můžete ho mít jak v suché variantě - secco, tak i v polosladké - amabile nebo i sladké - dolce podobě.

My jsme ochutnávali konkrétně Prosecco Superiore Valdobbiadene JEIO COLMEI extra dry. A trochu si vysvětlíme i název, označení JEIO je přezdívka ,kterou syn zakladatele dostal od své manželky a poté tak pojmenoval i její oblíbené Prosecco :) Toto perlivé víno byť je extra dry, tedy extra suché, je na chuť opravdu vynikající. Lehké,ideální letní pití, která vás příjemně osvěží a potěší plnou vůní ,která připomíná hrušky a zralá jablíčka, cítíte sladké aroma, což je zajímavé,když je víno suché. Po celou dobu pití neztrácí na své perlivosti a samozřejmě nejlépe chutná dobře vychlazené :) No dám Vám ještě jeden tip, kupte rovnou dvě lahvinky :D Ve dvou nám zmizela tak rychle až mi to bylo líto. Miluji tyhle lehká perlivá vína a tohle splňuje všechno co od nich čekám. Ale teď už k receptu.


Nechali jsme se inspirovat , že jeho nejpopulárnější využití je na letní pikniky a my si takový jeden udělali doma na balkonku a posezení s dobrotami až do noci,kdy můžete zapálit svíčky v lucerničkách bylo opravdu kouzelné! K pití jsme si kromě Procecca připravili ještě ochucenou vodou limetkou a pro jistotu nechali chladit ještě jiné italské bílé víno, přeci jen do noci tak dobré Prosecco nemělo šanci vydržet :)

K jídlu jsem nachystala malý salát a několik druhů bruschett. A postupně si na ně napíšeme recepty.Co mají všechny společného je nakrájené pečivo na plátky a nasucho opečené  a poté lehounce pokapané opravdu dobrým olivovým olejem. Takže si nejprve takto nachystejte pečivo a nyní už se budeme věnovat každému kousku zvlášť ,podle čísel na fotce.


1.) Bruschette con prosciutti crudo e parmigiano - bruschetta se sušenou šunkou a parmazánem
Na připravené pečivo namažeme trochu domácí ricotta pomazánky ( ricotta + sůl + pepř ), poté poklademe kousky sušené šunky, rukoly a navrch tenké plátky parmazánu.

2.) Bruchette con mozzarella e pesto di basilico - bruschetta s mozzarellou a bazalkovým pestem
Na připravené pečivo rozetřeme trochu domácího nebo kupovaného bazalkového pesta , na něj kousek mozzarelly a polovinu cherry rajčátka, celé můžeme lehounce opepřit.

3.) Bruschette con mozzarella e aceto balsamico - bruschetta s mozzarellou a balsamikem
Na připravené pečivo rozetřeme opět ricotta pomazánku ( ricotta + sůl + pepř ) , na ní dáme kousky mozzarelly, dvě cherry rajčátka, lístek bazalky a celé zakápneme balsamico redukcí.

4.) Bruschette con prosciutto e mozzarella - bruschetta se sušenou šunkou a mozzarellou
Na připravené pečivo opět potřeme ricotta pomazánku ( ricotta + sůl + pepř ), poklademe kousky sušené šunky, kousky mozzarelly, lístkem bazalky a polovinou cherry rajčátka, celé lehounce opeříme.

5.) Bruschette con pesto e pomodori secchi - bruschetta s pestem a sušeným rajčetem
Na připravené pečivo dáme trochu bazalkového pesta, kousek mozzarelly, kousek sušeného rajčátka a rukolu.


To bychom měli nachystané bruschetty, jedna lepší než druhá a všechny ideální na léto.

Pak tu máme ještě malý salát, na něj si v misce smícháme rukolu, polníček, cherry rajčátka, strouhaný parmazán, směs semínek, vše zakapeme olivovým olejem, lehce posolíme, opepříme a přidáme trochu citronové šťávy, promícháme a máme hotovo, podáváme s kouskem pečiva. 


Myslím, že tahle malá hostina se nám opravdu vydařila, takže až si budete chtít udělat krásný romantický večer, nakupte pár skvělých italských surovin, dobré pečivo, zeleninu a přihoďte i dobré prosecco například z VinoDoc,které se specializuje právě na italské dobroty v podobě vína i olivových olejů :)

Dobrou chuť




Komentáře

Oblíbené příspěvky