Crostini s játrovou pomazánkou a rozmarýnem

Dnes se v seriálu Italské kuchyně s VINODOC.cz podíváme do Toskánska. Toskánsko je opět ve své gastronomii hodně rozmanité, nejčastěji se tu setkáte s různými druhy zeleniny a luštěnin, jsou milovníky hustých polévek a co se týče masa převažuje hovězí, zvěřina a různé druhy drůbeže. Velmi oblíbené jsou tu různé předkrmy jako právě Crostini s kuřecími játry ,které si dnes ukážeme. Tento předkrm je výživnější a chuťově výraznější než známější Bruschette například s rajčaty a bazalkou. Přeci jen je podzim a k němu se hodí víc zemité a výraznější chutě. Na své si přijdou milovníci paštik, jelikož tato pomazánka chutná podobně jako paštika,ale je zde víc cítit struktura masa, což mám radši.


Toskánsko je také srdcem italského vinařství s dlouholetou tradicí, asi nejznámějšími víny jsou právě Chianti, které spolu dnes ochutnáme. Konkrétně Chianti Rufina DOCG 2012 ( Fattoria Selvapiana ), které má překrásnou rubínovou barvu  a úžasnou vůni, které vám evokuje zralé ovoce jako například borůvky, ostružiny apod. Vůně Vás opravdu naláká ochutnat. Chuť je plná a výrazná, a i když nejsem žádný odborník přes víno , tohle je nejlepší Chianti které jsem dosud pila a rozhodně si ho budu muset koupit do zásoby. Nejen, že skvěle doplňuje steaky z hovězího masa,ale právě se hodí i k plné a výrazné chuti této játrové pomazánky. Tak si ji jdeme připravit :)

Ingredience pro 4 osoby jako předkrm / nebo pro dvě k večeři:

  • světlé pečivo k podávání ( my použili ciabattu , která je větší a bohatě nám stačila k večeři , na překrm doporučuji menší kousky pečiva )
  • olivový olej
  • 200 g očištěných kuřecích jater 
  • 1 menší žlutá cibule
  • 100 ml Chianti 
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • dvě lžíce kapar
  • 4 ančovičky 
  • cca 50-100 ml kuřecího vývaru
Nejprve je nutné dobře si očistit kuřecí játra, cibuli nakrájet na co nejmenší kostičky a na menší kousky nakrájet i ančovičky , tyhle malé rybičky jsou totiž nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Dodají silnou chuť každému jídlu ,kam je přidáte, ale opatrně s nimi, jsou opravdu plné chuti, tak ať to nepřeženete. Když máme vše nachystáno je na čase mírně si ohřát vývar a na sucho opéct pečivo. 


Nyní je vše nachystané a jdeme na to hlavní, na přípravu kuřecích jater. Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli, poté přidáme játra spolu s nasekaným rozmarýnem ( asi jedna lžíce, zarovnaná ) a opečeme je ze všech stran. Když máme hotovo vyklopíme celý obsah pánve na prkénko a velkým nožem nasekáme játra i s cibulkou a rozmarýnem na menší kousky. Tak nám vznikne konzistence jako na hrubou paštiku. Vše vrátíme zpět do pánve, opepříme, osolíme a zalijeme červeným vínem. Za občasného míchání necháme téměř všechnu tekutinu vypařit, přidáme kapary a necháme pár minut prohřát. Nyní už jen vše ochutnáme a popřípadě doladíme pepřem nebo solí. 



Na sucho opečené kousky pečiva polijeme na řezu cca jednou lžící teplého vývaru, teď se asi divíte,ale věřte mi pečivo krásně změkne, ochutíte ho a celému jídlu to dodá absolutně nový rozměr!! Tohle je trik k nezaplacení. Poté už jen navrstvíme játra a můžeme posypat čerstvou petrželkou. Podáváme k dobrému vínku ideálně ze stejného kraje ,kde jsou oblíbené tyto Crostini - tedy z Toskánska :) Tohle jídlo ve spojení s vynikajícím vínem dokáže vykouzlit úsměv snad u každého mlsného masožravce!  Je to prostě koncentrovaná chuť skvělých ingrediencí ,které se tolik hodí k chladnějšímu podzimu.

Dobrou chuť



Komentáře

Oblíbené příspěvky