Zapečené mušličky s hráškem a rajčatovou omáčkou


Jsou recepty,které si zamilujete na první ochutnání a hlavně na první pohled. A tento je přesně jeden z nich, překrásně a hlavně zajímavě vypadá napohled a chuťově je to prostě pohádka, snoubí se zde jemné chutě hrášku, ricotty s výraznější chutí rajčatovo-smetanové omáčky, prostě dokonalost.A k tomu vynikající italské víno Fiano "Minutolo"Puglia IGT 2014 a co, že skrývá za tímto dlouhým názvem? Bílé víno odrůdy Fiano Minutolo,která je tak trochu v poslední době znovuobjevené vinaři z oblasti Apulie a nyní si získává na oblibě. Vína mají totiž výraznou aromatickou chuť. Toto víno je suché a krásně voní po bylinkách a kyselém ovoci, opravdu zážitek i pro čichové buňky :) Víno je opravdu výraznější ,takže doporučuji ideálně jako doprovod dobrých sýrů a uzenin a jen tak k nim popíjet tohle dokonalé víno. My o vyzkoušeli i k našemu receptu a také moc dobrá kombinace, jen je to prostě víno,které si vychutnáte nejlépe pěkně samotné k dobrému filmu :) Pokud si o něm chcete přečíst více koukněte na stránky VinoDoc.cz


Ingredience pro dvě osoby:
  • cca 200-250 g suchých těstovin - conchiglioni - což jsou velké mušličky, ideálně je teď za super cenu seženete v prodejnách Kaufland, byla jsem nadšená,když jsem je zde objevila, za super cenu a jsou vynikající
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • kousek másla
  • velkou hrst mraženého hrášku
  • ricotta, cca 150g
  • 100-130 g šunky té nejvyšší kvality ( nedoporučuji zaměňovat za šunkou sušenou, jídlo by bylo hodně výrazné, a tady musí být náplň mušliček jemná )
  • 12% smetana , asi 150 ml
  • velká hrst strouhaného parmazánu
  • 300 ml rajčatové passaty
  • 1 malá plechovka dobrého rajčatového protlaku , cca 30 g



Nejprve je potřeba si uvařit těstoviny, ty vhodíme do vroucí dobře osolené vody a vaříme cca 10 minut. Na obalu je sice doměkka asi 17 minut, jsou hodně tlusté takže se vaří dlouho, ale vy je musíte uvařit al detnte a to hodně, jelikož se budou ještě dělat dlouhou dobu v troubě pod alobalem, takže tam ještě změknou a není nic horšího  než rozvařit těstoviny. 



Jakmile jsou těstoviny uvařené, scedíme je a několikrát propláchneme studenou vodou, abychom úplně zastavili var a mušličky se daly dobře plnit. Nyní si musíme předehřát troubu na 190°C a připravit náplň.

Do pánve dáme kousíček másla a zalijeme lžící olivového oleje, poté vhodíme hrášek a na kostičky nakrájenou šunku, vše dobře opečeme.Jakmile máme hotovo, vypneme sporák a do této směsi vmícháme ricottu a 2/3 strouhaného sýra, vše ochutíme solí a pepřem posle potřeby. Pokud je směs až moc hustá můžeme naředit trochou smetany, ale pamatujte, že směs nemá být extrémně hustá,ale nesmí být ani řídká,musí dobře držet na lžíci, protože jí budete plnit mušličky.



V pánvi,která je vhodná do trouby si na troše olivového oleje prohřejeme rajčatovou passatu s protlakem, pepřem a solí a přilijeme smetanu, celé povaříme do zhoustnutí. Omáčka musí výrazně zredukovat svůj objem, musí být krásně hustá. Poté už jí jen chuťově vyladíme bazalkou.



Mušličky plníme šunkovo-hráškovou směsí, do jedné mušličky se vejde jedna vrchovatá lžička. Ty poté skládáme náplní nahoru pěkně vedle sebe do omáčky. Celou porci už jen hojně posypeme zbytkem strouhaného sýra a dáme pod alobalem nebo pokličkou zapéct do trouby na cca 20 minut. Zbylých pět minut pečeme odkryté aby jídlo chytlo zlatavou barvičku. Ihned podáváme.



Dobrou chuť



Komentáře

Oblíbené příspěvky