Losos s chilli,medem a uzenou paprikou s rýží

Tato úprava lososa Vás opravdu nadchne, je úžasně ochucený - lehce nasládlý, pikantní a voňavý po uzené paprice, prostě dobrota. Uzenou papriku použiji od Uncleroys s kterou jsme naposledy vařily dobrý Guláš a med použiji od stejné firmy,je světlý a málo výrazný, květový takže ideální. Samozřejmě můžete použít jakýkoliv květový světlý tekutý med, vhodný není lesní , ten by byl příliš výrazný.


Ingredience pro dvě osoby:

  • 2 filety z lososa
  • šťáva ze dvou citronů, cca 4 lžíce
  • kůra z jednoho citronu
  • lžička chilli, sušeného ideálně plátky, větší kousky ne jen mleté chili
  • cca 80 g másla
  • 4 lžičky medu Uncleroys
  • lžička soli
  • 2 nahrubo posekané stroužky česneku
  • cca dvě špetky uzené mleté papriky
  • malá hrst čerstvé petrželky
  • basmati rýže , porce pro dvě osoby
  • sůl
Rýže basmati se většinou vaří cca 20-25 minut ,aby byla akorát uvařená a krásně sypká. Takže ji začneme vařit jako první podle návodu na obalu v jemně osolené vodě.Troubu předehřejeme na 190°C. Poté nachystáme marinádu na losos. Do nepřilnavé pánve dáme citronovou šťávu, med a lžičku soli s drceným chilli. Vše přivedeme k mírnému varu a necháme zredukovat objem na polovinu. Poté přidáme česnek a za stálého míchání necháme vařit asi dvě minuty, poté sejme z plamene a vmícháme máslo. Když je rozpuštěné zahřejeme ještě celou marinádu na dvě tři minuty a je hotovo :) 


Připravíme si alobal, na něj dáme vždy jeden filet lososa, zakapeme marinádou, lehce posypeme uzenou paprikou a citronovou kúrou. Opatrně zabalíme a utěsníme alobal, dáme do trouby na 15 minut. Poté alobal rozevřeme a troubu přepneme na gril, cca pět minut necháme opékat aby losos chytl krásnou zlatavou barvu. 


Nyní bychom měli mít hotovou rýži, necháme dobře okapat a přesuneme do pánve ,kde jsme chystali marinádu a dobře promícháme, tím rýži i lehce ochutíme, přidáme petrželku a rýži přesuneme na talíř. Přidáme pečený losos a zakapeme zbylou marinádou z alobalu. 


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Dobrý den, děkuji za tento výborný recept. Je rychlý, jednoduchý a je to mňamózní. :) Přítel dokonce konstatoval, že lepšího lososa nejedl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to strašně ráda čtu a moc děkuji za milý komentář :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky