Vychytaná pizza

Dnes tu máme další kousek na recenzi z Knihy Dobrovský a to konkrétně tuhle skvělou knížku pro milovníky Itálie a hlavně pizzy - VYCHYTANÁ PIZZA od Maxine Clark. Za mě je tohle jedna z nejlepších publikací na toto téma. Kuchařka obsahuje nejen notoricky známé recepty,ale i zajímavé dobroty, méně tradiční kombinace apod.jako například pizzu z quinoy se sýrem burrata a artyčoky a s citronovo-olivovou tapenádou a bramborovou pizzu :)


Z těch méně tradičních pojetí v kategorii pizza je například plněná Calzone nebo taková "pizza-odnož" Focaccia. V knížce tak najdete nepřeberné množství dobrot,které vás svými krásnými fotkami lákají ochutnat. 

Samozřejmostí je seznámení se základními těsty, postupy a surovinami. Poté se vrhnete na výběr konkrétního receptu. My jsme se nechali inspirovat receptem - Ostrá pizza, který si tu spolu i nachystáme. 

Ingredience na 1 středně silnou pizzu o průměru 25-30 cm:
  • 13 g droždí + 1/2 lžičky cukru + 130 ml teplé vody + 250 g hladké mouky +1/2 lžičky mořské soli + lžička olivového oleje
  • cca 70 g mozzarelly, nakrájené na menší kousky
  • 150 g pikantní klobásy nebo salámu
  • sušené peperoncino 
  • fenyklová semínka
  • extra panenský olivový olej
  • rajčatová omáčka  ( 1 konzerva rajčat, 2 ks sušených rajčat, oregano, chilli, česnek a protlak )
Nejprve si nachystáme těsto, smícháme droždí, cukr a vodu do hladkého řídkého těstíčka. To dáme na deset minut na teplé místo aktivovat/kynout. Poté přidáme sůl, mouku a olivový olej a vypracujeme hladké, trochu lepivé těsto. Dáme do čisté mísy, zakryté utěrkou na teplé místečko kynout na dvě hodinky. Propracujeme, opět přikryjeme a necháme hodinu ještě do-kynout.

Nyní si nachystáme omáčku, do rendlíku dáme na trošku olivového oleje opéct nadrobno nakrájená sušená rajčata a na posledních pár vteřin přihodíme prolisovaný stroužek česneku. Přilijeme rajčata a vmícháme polévkovou lžíci kvalitního italského protlaku. Necháme na mírném ohni pořádně provařit, poté rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou omáčku, ochutíme solí, pepřem a oreganem. Omáčka má být jen lehounce pikantní a spíše sladká s vůní oregana.

Troubu předehřejeme na 250°C a plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme na co nejtenčí placku, potřeme omáčkou, poklademe pikantním sýrem nebo vymačkanou pikantní klobáskou, přidáme kousky mozzarelly a posypeme peperoncinem a drceními fenyklovými semínky, stačí jen špetka. Nyní dáme dozlatova péct do trouby a ihned podáváme. 


Dobrou chuť


Komentáře

Oblíbené příspěvky