Mantovana - Italský olivový chléb
Mantovana je mantovský chléb z olivového oleje pocházející z Mantovy v italské Lombardii. Vyznačuje se mírně křupavou kůrkou a jemnou střídkou, která voní po olivovém oleji a je díky němu i měkčí a chléb není suchý. Tento chléb se tradičně podává převážně s plátky parmské šunky nebo suchým salámem a jak jinak než s dobrým vínem :) Výhodou tohoto chleba je snadnost a rychlost přípravy, žádné extrémně dlouhé kynutí a přesto skvělá chuť.
Množství je zde psané na dva oválné chleby nebo na jeden velký bochník, tradičný tvar má být oválný a se středovou prasklinkou ( já udělala kulatý, velký bochník :) Jedinou nevýhodou je , že se díky většímu množství oleje rychleji kazí, a proto pokud budete péct prodva použijte polovinu surovin.
Časové údaje: kynutí řídkého těstíčka 20 min, cekové kynutí chleba 1,5 h, dokynutí 15 min a pečení cca 45min
Ingredience na dva oválné bochníky:
Až pěkně zdvojnásobí objem stlačíme těsto pěstí a opět přikryjeme. Tentokrát necháme kynout už jen 40 minut, pak vyklopíme těsto na vál a tvarujeme cca 5 minut do bochánku. Ten na vále přikryjeme utěrkou a necháme ještě deset minut odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem. Těsto nyní rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme oválný chléb, který po celé délce nařízneme ostrým nožem cca půl centimetru do hloubky.
Pečeme v předehřáté troubě cca 30-45 minut. Když jsou bochníky hotové zní při poklepu na spodní stranu dutě a mají zlatavou barvu. Necháme je vychladnout na mřížce a podáváme třeba s parmskou šunčičkou:))) Mňam!! Myslím, že krom toho šííleného hnětení se jedná o jednoduchý recept, kterým mile překvapíte přátele třeba na pikniku :)
Dobrou chuť
Množství je zde psané na dva oválné chleby nebo na jeden velký bochník, tradičný tvar má být oválný a se středovou prasklinkou ( já udělala kulatý, velký bochník :) Jedinou nevýhodou je , že se díky většímu množství oleje rychleji kazí, a proto pokud budete péct prodva použijte polovinu surovin.
Časové údaje: kynutí řídkého těstíčka 20 min, cekové kynutí chleba 1,5 h, dokynutí 15 min a pečení cca 45min
Ingredience na dva oválné bochníky:
- 2 lžičky sušeného droždí
- 600 ml vlažné vody
- 200 g celozrnné pšeničné mouky ( hladké )
- 500 g hladké bílé mouky
- 2 lžičky soli
- 125 ml dobrého olivového oleje
Až pěkně zdvojnásobí objem stlačíme těsto pěstí a opět přikryjeme. Tentokrát necháme kynout už jen 40 minut, pak vyklopíme těsto na vál a tvarujeme cca 5 minut do bochánku. Ten na vále přikryjeme utěrkou a necháme ještě deset minut odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C a plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem. Těsto nyní rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme oválný chléb, který po celé délce nařízneme ostrým nožem cca půl centimetru do hloubky.
Pečeme v předehřáté troubě cca 30-45 minut. Když jsou bochníky hotové zní při poklepu na spodní stranu dutě a mají zlatavou barvu. Necháme je vychladnout na mřížce a podáváme třeba s parmskou šunčičkou:))) Mňam!! Myslím, že krom toho šííleného hnětení se jedná o jednoduchý recept, kterým mile překvapíte přátele třeba na pikniku :)
Dobrou chuť
Tak tento chlebíček mám velmi ráda, vypadá krásně a se šunkou pak úplná lahůdka :))
OdpovědětVymazatJá ho dělala zatím jen dvakrát a vždycky moc chutnal:) Hlavně je super, že nekyne dlouho, prostě ráno mám chuť upéct chleba na večer tak tenhle je na to ideální:)
Vymazathmm domácí chlebík, dala bych si :-) už jsem dlouho žádný nepekla.
OdpovědětVymazat:)taky teď mám méně času..
Vymazatnádherný chlebík, viem si predstaviť tú úžasnú vôňu :-)
OdpovědětVymazatDěkuju:)
Vymazatten vypadá parádně!:)
OdpovědětVymazatDíky moc :))
Vymazat