Čokoládovo-cuketová buchta
Od babičky se mi doma sešlo pár cuket tak jsem si řekla co s nimi , chtěla jsem nějaké netradiční využití a když jsem listovala starými časopisy, zaujal mě recept v Apetitu. Jedná se o krásně vlhký dortík s dokonale čokoládovou chutí, pro čokoholiky ideální včetně čokoládové polevy,která byla v receptu také ,mě ale stačil bohatě bez ní. Slibuji, že u tohohle receptu se určitě nebudete dusit drobky, cuketa dělá divy a buchta zůstává krásně vláčná po celou dobu.
Časové údaje: příprava cca 20 min, pečení cca 50 min
Ingredience do klasické dortové formy o průměru 22-24cm:
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto a dáme péct do trouby, pečeme minimálně půl hodiny a poté zkoušíme špejlí zda je těsto hotové. Když je špejle čistá ( bez těsta ) buchtu vyndáme a necháme deset minut chladnou ve formě. Vyjmeme z formy a necháme dochladnout na mřížce. Až je úplně chladná můžeme ještě polít čokoládou/čokoládovou polevou nebo už jen servírujeme. Musím říct, že vlhkost buchty dokonale podporuje čokoládovou chuť, budete v sedmém nebi :))))
Dobrou chuť
Časové údaje: příprava cca 20 min, pečení cca 50 min
Ingredience do klasické dortové formy o průměru 22-24cm:
- 350 g polohrubé mouky ( může být i špaldová nebo celozrnná , prostě dle chuti , konzistenčně může být hladká nebo polohrubá )
- 3/4 sáčku prášku do pečiva
- 30-50 g kvalitního kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička soli
- 170ml extra panenského olivového oleje
- 350 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 500 ml nahrubo nastrouhané oloupané cukety ( cca dvě středně velké a ano v ml, prostě cuketu nacpěte do odměrky na tekutiny )
- 150 g nasucho opražených a posekaných lískových nebo vlašských oříšků
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto a dáme péct do trouby, pečeme minimálně půl hodiny a poté zkoušíme špejlí zda je těsto hotové. Když je špejle čistá ( bez těsta ) buchtu vyndáme a necháme deset minut chladnou ve formě. Vyjmeme z formy a necháme dochladnout na mřížce. Až je úplně chladná můžeme ještě polít čokoládou/čokoládovou polevou nebo už jen servírujeme. Musím říct, že vlhkost buchty dokonale podporuje čokoládovou chuť, budete v sedmém nebi :))))
Dobrou chuť
Môžem len potvrdiť, že je vynikajúci :) Aj ja som ho robila...:)
OdpovědětVymazathttp://denisacveckova.blogspot.sk/2012/07/cuketovy-kolac-s-cokoladovou-polevou.html
:)) tak tomu říkám náhoda, alespoň to potvrzuje o jak dobrý recept se jedná...u nás zmizel hoodně rychle
VymazatDělávám cuketovou s podmáslím, tak příště vyzkouším tuto, protože vypadá fakt krásně a lákavě.
OdpovědětVymazatHmm to zní taky moc dobře!:) A ve světlé verzi?
VymazatTak ta vyopadá nádhrně! Já dělal velice nedávno cuketovou s mandlemi a čokoládou: http://madlinakuchyne.blog.cz/1208/cuketova-buchta-s-mandlemi-a-cokoladou-vytecna a byla fakt perfektní, takže tuhle určitě taky brzy vyzkouším!
OdpovědětVymazatAni jsem netušila jak jsou cuketové buchty oblíbené :) ale jak vidím až až skvělé, určitě všechny varianty ráda vyzkouším
Vymazatto by som si dala, vyzerá lákavo:-)...krásne fotky Janka!
OdpovědětVymazat:)) OOO děkuji
VymazatTak to je bomba! Zítra jdu na ní!!! :)
OdpovědětVymazat:) tak doufám, že bude chutnat !:))
VymazatMňam! Vypadá skvěle! Cuketové buchty mám moc ráda a ještě s tou čokoládou, to musí být mana nebeská :))
OdpovědětVymazatDěkuji :) A čokoláda s cuketou to je kombinace !:)))
VymazatVýborný recept, rychlá příprava i konzumace.. :)
OdpovědětVymazatJe to mňamka, dělala jsem ji do bábovkové formy.
OdpovědětVymazatJéé do bábovkové formy mě nenapadlo,ale muselo to být krásné že ?:)
OdpovědětVymazatHlavní důvod byla lenost, protože mám silikonovou a nemusím ji vymazávat, pěkně se to tam vlezlo.
OdpovědětVymazat