Ostružinová bublanina
Že je na ostružiny pozdě? No nevím jak vy,ale já jsem hrozný sysel, vždy přes léto něco zamrazím na "horší" časy, rozumějte absťáky šťavnatém ovoci :) A že letos jsme ostružin nasbírali opravdu hodně, většina skončila jen tak v puse, v muffinech nebo v ovocných pohárech,ale něco se i zamrazilo. A ještě se podzim ani pořádně nerozjel a už vytahuji první sáček ostružin - to abych zahnala podzimní chmury - a ideální je na to něco sladkého, třeba nadýchaná bublanina. Recept mám z blogu Můj milý jídelníček a jelikož má Lenka recept odvážený na hrnečky tak se na mě nezlobte, že jsem byla trochu líná vše odvážit na gramy a mililitry , když vás honí mlsná chce to rychlou akci :D
Ingredience na cca 6 středně velkých zapékacích misek nebo jednu dortovou formu o průměru cca 20-22cm:
Ingredience na cca 6 středně velkých zapékacích misek nebo jednu dortovou formu o průměru cca 20-22cm:
- 0,5 hrnku polohrubé mouky
- 0,5 hrnku hladké špaldové mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 vejce
- 0,5 hrnku třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 0,5 hrnku vlažného mléka
- 2 hrsti ovoce podle chuti - já zvolila ostružiny
- moučkový cukr na posypání
- máslo na vymazání formiček
- hrubou mouku
Troubu předehřejeme na 160°C a formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky z kterých ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s vanilkovým extraktem a cukrem do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec mléko. Vše zpracujeme ve vláčné těsto a nakonec přidáme sníh , stěrkou opatrně zapracujeme. Na dno zapékacích mističek dáme cca dvě lžíce těsta , posypeme ostružinami, zalijeme těstem do 2/3 formiček a nahoru opět poklademe ovocem. A takhle naplníme všechny formy. Dáme do trouby a pečeme cca 20-30 minut, po vyndání necháme dokonale vychladnout a poté posypeme moučkovým cukrem. A podáváme buď rovnou ve formičkách nebo můžeme i vyklopit a pak až pocukrovat. Pokud máte rádi sladší recepty klidně přidejte trochu cukru nebo nahraďte bílým ,který je o něco sladší. Já preferuji menší sladkost, kde vyniknout kyselejší druhy ovoce.
Dobrou chuť
Jani to je dobrota, vytvořila jsi opravdu dráždivé foto ....:-))
OdpovědětVymazatDěkuji za moc milou pochvalu :)
VymazatVypadá to krásně v těch mističkách, to musí být dobrůtka :)
OdpovědětVymazatBlog by Veru
Je to také o trochu luxusnější varianta podávání v menších miskách :)
Vymazat