Poctivá sekaná
Sekanou asi představovat ani nemusím , zná jí asi každý už odmalička nebo ve variantě karbanátků i ze školních jídelen. V poslední době se celkově česká kuchyně znovu čím dál víc objevuje nejen v časopisech, televizních pořadech,ale i na našich stolech a to v poctivé formě. Musím uznat, že sekaná nikdy nebude best of,ale proč si ji jednou za čas nepřipomenout pěkně s bramborovou kaší a okurkovým salátkem? :) Navíc v přípravě jako od babičky si pochutnají všichni.
Časové údaje : příprava cca 20min, pečení asi jedna hodina (dle tloušťky sekané )
Ingredience na 2 menší sekané :
Předtím než budeme tvarovat sekanou , kousek odejmeme a osmahneme na pánvi abychom si byli jisti chutí. Ze směsi vytvarujeme dva stejně silné a dlouhé oválky. Oba nebo jen jeden obalíme ve slanině, spoje budou vespod oválku. Já většinou dělám jednu se slaninou a jednu bez, aby si každý mohl vybrat zda chce opečený kousek s křupavou kůrčičkou bez slaniny nebo velmi šťavnatý kousek se slaninou. Oba oválky potřeme rozšlehaným bílkem a až poté balíme ve slanině.
Sekanou vložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou ( cca jeden centimetr ) a za občasného polévání výpekem pečeme asi hodinku. Nezakrýváme! Jakmile bude maso zlatavé vyndáme a necháme dvě minutky odpočinout. Poté krájíme na plátky a servírujeme na talíře. Myslím, že zvlášť sekaná se slaninkou vás mile překvapí, tedy pokud už jste takovou dobrotku sami nedělali :)
Dobrou chuť
Časové údaje : příprava cca 20min, pečení asi jedna hodina (dle tloušťky sekané )
Ingredience na 2 menší sekané :
- 600 g mletého masa ( 250g vepřového a 350g hovězího )
- 2 střední žluté cibule na jemno nasekané
- 2 menší vejce
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžičky sušené majoránky
- menší hrst čerstvé petrželky, na jemno nasekané
- sůl
- pepř
- strouhanka, dle potřeby ( cca 4 hrsti )
- slanina na plátky ( dle potřeby )
Předtím než budeme tvarovat sekanou , kousek odejmeme a osmahneme na pánvi abychom si byli jisti chutí. Ze směsi vytvarujeme dva stejně silné a dlouhé oválky. Oba nebo jen jeden obalíme ve slanině, spoje budou vespod oválku. Já většinou dělám jednu se slaninou a jednu bez, aby si každý mohl vybrat zda chce opečený kousek s křupavou kůrčičkou bez slaniny nebo velmi šťavnatý kousek se slaninou. Oba oválky potřeme rozšlehaným bílkem a až poté balíme ve slanině.
Sekanou vložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou ( cca jeden centimetr ) a za občasného polévání výpekem pečeme asi hodinku. Nezakrýváme! Jakmile bude maso zlatavé vyndáme a necháme dvě minutky odpočinout. Poté krájíme na plátky a servírujeme na talíře. Myslím, že zvlášť sekaná se slaninkou vás mile překvapí, tedy pokud už jste takovou dobrotku sami nedělali :)
Dobrou chuť
Tak s takovou bys mohla i na náš bečkový košt sekaných!
OdpovědětVymazat:)) Bečkový košt sekaných jo?? To zní dobře:)
Vymazatperfektné, Jani! :-)
OdpovědětVymazat:)
VymazatKulinářka jak má být. Super recepty :-)
OdpovědětVymazatDíky :)
Vymazatsekanú robím doma často, a tá tvoja so slaninkou na vrchu vyzerá úžasne :)
OdpovědětVymazat:)) ta taky měla největší úspěch
Vymazat