Skvostný jablečný koláč
Tento recept jsem nedávno objevila na krásném blogu Bake your slovak roots, recept jsem dodržela do detailu a koláč se povedl naprosto na jedničku s hvězdičkou :) Recept mohu jen doporučit, je chutný, vláčný a napohled vypadá skvěle. Chuťově připomíná jablečný závin,ale těsto je zase víc podobné lineckému takže naprosto skvělá kombinace a určitě jsem ho nedělala naposledy!
Časové údaje: příprava cca 30min, pečení max 30min
Ingredience na jeden plech o velikosti cca 35x30cm :
Troubu si předehřejeme na 200°C a plech vytřeme máslem. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, oba cukry, máslo, vejce v hladké těsto,které zabalíme do folie a dáme na chvilku do lednice. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle, no žádná zábava to není, je jich přece jen hodně,ale naštěstí to jde rychle:) Z nastrouhaných jablek čistýma rukama vymačkáme šťávu ( pokud je vám líto jako mě šťávu jen tak vylít,vymačkejte ji do čisté mísy a máte hned dobrý jablečný džus :)). K vymačkaným jablíčkům přidáme skořici a cukr, dobře promícháme a prozatím dáme stranou.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na pomoučněném vále na dva pláty pokud možno o velikosti plechu ( plech můžeme klidně použít i o něco menší ). První plát položíme do vymaštěného plechu a posypeme polovinou ořechů, na ně navršíme všechny jablka a uhladíme do stejné vrstvy, vždy tak aby po okrajích zbyl asi půl centimetr volný bez jablek a ořechů. Na vrstvu jablek dáme opět ořechy a přiklopíme druhým plátem těsta, jeho okraje mírně přitlačíme k okrajům spodní vrstvy. Horní vrstvu na několika místech jemně propícháme vidličkou a dáme zapékat do trouby. Pečeme zhruba 20min dozlatova.
Koláč po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout a pak krájíme na kousky,které poprášíme moučkovým cukrem a podáváme:) P.S: pozor tenhle koláč je návykový :)))))
Dobrou chuť
Časové údaje: příprava cca 30min, pečení max 30min
Ingredience na jeden plech o velikosti cca 35x30cm :
- 370 g hladké mouky ( příště zkusím polovinu nahradit špaldovou , mohlo by to zas o fous vylepšit chuť )
- 120g změklého másla
- 2 vejce
- 70 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 vanilkové cukry ( nejlépe domácí )
- 1,5-1,8kg jablek ( množství je velké,ale z jablek budete vymačkávat šťávu takže se množství tak trochu zmenší )
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce třtinového cukru ( v originálním receptu je klasicky, ale třtinový je nejen o fous zdravější,ale i chuťově zajímavější a na sladkosti to určitě neubere )
- 6 lžic mletých vlašských ořechů ( nemusí být úplně jemňoučké, můžete i umixovat v mixéru )
- máslo na vymaštění plechu
Troubu si předehřejeme na 200°C a plech vytřeme máslem. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, oba cukry, máslo, vejce v hladké těsto,které zabalíme do folie a dáme na chvilku do lednice. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle, no žádná zábava to není, je jich přece jen hodně,ale naštěstí to jde rychle:) Z nastrouhaných jablek čistýma rukama vymačkáme šťávu ( pokud je vám líto jako mě šťávu jen tak vylít,vymačkejte ji do čisté mísy a máte hned dobrý jablečný džus :)). K vymačkaným jablíčkům přidáme skořici a cukr, dobře promícháme a prozatím dáme stranou.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na pomoučněném vále na dva pláty pokud možno o velikosti plechu ( plech můžeme klidně použít i o něco menší ). První plát položíme do vymaštěného plechu a posypeme polovinou ořechů, na ně navršíme všechny jablka a uhladíme do stejné vrstvy, vždy tak aby po okrajích zbyl asi půl centimetr volný bez jablek a ořechů. Na vrstvu jablek dáme opět ořechy a přiklopíme druhým plátem těsta, jeho okraje mírně přitlačíme k okrajům spodní vrstvy. Horní vrstvu na několika místech jemně propícháme vidličkou a dáme zapékat do trouby. Pečeme zhruba 20min dozlatova.
Koláč po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout a pak krájíme na kousky,které poprášíme moučkovým cukrem a podáváme:) P.S: pozor tenhle koláč je návykový :)))))
Dobrou chuť
všechno co je s jablky já můžu, takže přidávám do receptů! :-)
OdpovědětVymazatTaky mám jablka moc ráda a žádný pokus s nimi mě zatím nezklamal:)
VymazatNádherne sa Ti podaril, na Slovensku tomuto koláčiku hovoríme "jablkové pité/pyté" (neviem ktoré je gramaticky správne :) a je to typický "babičkovský" koláč a presne ako hovoríš, pruuuudko návykový...
OdpovědětVymazatNo vidíš to a já tenhle typický koláč objevila nedávno:)
VymazatV Polsku se takovému koláči říká Šarlotka a mají na ní neuvěřitelné množství receptů. Krásné fotky, hned jsem na něj dostala hroznou chuť.
OdpovědětVymazat:))) no vidíš to a já ho fakt do ted nikdy nejedla a ani neznala:))
Vymazatvypada suprove
OdpovědětVymazat:)díky
VymazatJani tak se přídávám k tomu pojmenování, v Itálii říkají tomuto koláči Torta di mele, ale to asi už víš...:-), jinak se Ti krásně povedl, opravdu lákavé a dobré..:))
OdpovědětVymazatJéé no vidíš to, udělala jsem italský recept a ani o tom nevím, teeeeeda tenhle recept je populární všude...jsem zvědavá zda přibude ještě nějaký název:)
VymazatAach :-D Já mam hlad !:-) Todle mi nedělej takhle večer :-P
OdpovědětVymazathttp://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/
výborný a moc hezké fotky Jani, podobný recept taky dělávám a nikdy nezklame!
OdpovědětVymazatdíky:)
VymazatJani, ten vypadá neskutečně dobře :) Tenhle typ jablečných koláčů mám strašně ráda (už od dětství :D).
OdpovědětVymazatJéé mám radost jak ho mnozí z vás znají a navíc asi evidentně i vyvolává vzpomínky na dětství:)
VymazatJanka, máš ho krásny a u nás je tiež obľúbený :-)...mám podobný pod názvom-Babkin jablkový koláč :-)...aj moje deti ho ľúúúbia :-)
OdpovědětVymazatDíky moc:)
VymazatPodobný koláč jsem viděla u Cataliny:) A moc se ti povedl, docela se i podobá závinu :))
OdpovědětVymazatMyslím, že tenhle koláč je víc než populární :)Mě zaujal na výše zmíněném blogu.
VymazatKoláč vypadá báječně, hned zítra vyzkouším! Díky za recept!
OdpovědětVymazatTak at chutná :)
Vymazatmohla bych vědět velikost plechu jaký jste použila? děkuji :)
OdpovědětVymazatjéé omlouvám se už to vidím :D
VymazatJak.hp prosím položíte na plech? Mne sa celý roztrhal takže som musela zatlačiť diery skoro na celom A na veľký plech mi aj tak nestačilo takže mám spodok a na vrchu iba srdiečka tak som zvedavá
OdpovědětVymazatTěsto se mi vůbec netrhalo, přenesla jsem ho jednou v kuse a jednou se mi povedlo polovinu a pak polovinu. Ideální je přenášet těsto pomocí válečku. Jaké rozměry máte plechu?
Vymazat