Rybízový koláč s jogurtem
Taky se Vám občas stane, že nakoupíte kvanta rybízu, něco sníte,ale pak vymýšlíte co se zbytek, jelikož rybíz tedy není ovoce co můžete dlouho beztrestně skladovat...a trestem je tu sakra rychlé plesnivění :/ Takže když jsem takhle nakoupila dvě půl kilové vaničky plné bílého a červeného rybízu tak jsem nahonem přemýšlela co s ním...a narazila jsem na zajímavé spojení rybízu a jogurtu. Koláč krásně provoněl celou kuchyni a navíc byl neskutečně dobrý, jogurt moc dobře stáhl extrémní kyselost a celý koláč tak nějak zjemnil. No co Vám budu povídat byl ho pořádný kus a zmizel rychlostí blesku..ještě , že jsem ho stačila vyfotit :)
Ingredience do formy 24cm:
Když bude koláč hotový vyndáme ho a necháme trochu zchladnout. Ale troubu nevypínáme! Jogurt smícháme s vanilkovými cukry ( sladkost podle naší chuti ) a ovoce omyjeme. Na drobenku zpracujeme prsty studené máslo, polohrubou mouku, 4lžíce třtinového cukru a skořici. Na zchladlý koláč vylijeme jogurt a pomažeme do všech stran, na jogurt poklademe rovnoměrně ovoce a vše posypeme drobenkou. Dáme opět do trouby péct na cca 20minut, já tedy pekla lehce přes půl hodinu,ale uvidíte vy, zda je koláč hotový poznáte podle drobenky nahoře, měla by mít zlatavou barvu a nebo zkuste test špejlí.
Koláč podáváme až vychlazený a pak uchováváme kvůli jogurtu v lednici a navíc přijde mi, že dobře vychlazený je ještě lepší :)
Dobrou chuť
Ingredience do formy 24cm:
- 200 g másla, rozpuštěného
- 200g třtinového cukru
- 220 g hladké mouky ( můžete dát jako já půl napůl se špaldovou )
- 1 sáček kypřicího prášku
- 3 vejce
- 2-3 lžíce vlažného mléka
- 200 g bílého jogurtu ( pořádně tučného )
- 3-4 sáčky vanilkového cukru
- 350-500 g rybízu ( možno nahradit i jiným kyselejším ovocem )
- 50 g studeného másla
- 6 lžic polohrubé mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1,5 lžičky skořice
Když bude koláč hotový vyndáme ho a necháme trochu zchladnout. Ale troubu nevypínáme! Jogurt smícháme s vanilkovými cukry ( sladkost podle naší chuti ) a ovoce omyjeme. Na drobenku zpracujeme prsty studené máslo, polohrubou mouku, 4lžíce třtinového cukru a skořici. Na zchladlý koláč vylijeme jogurt a pomažeme do všech stran, na jogurt poklademe rovnoměrně ovoce a vše posypeme drobenkou. Dáme opět do trouby péct na cca 20minut, já tedy pekla lehce přes půl hodinu,ale uvidíte vy, zda je koláč hotový poznáte podle drobenky nahoře, měla by mít zlatavou barvu a nebo zkuste test špejlí.
Koláč podáváme až vychlazený a pak uchováváme kvůli jogurtu v lednici a navíc přijde mi, že dobře vychlazený je ještě lepší :)
Dobrou chuť
Jani, jak je to? V clanku se pise o tvarohu, ale do kolace se dava jogurt?
OdpovědětVymazatJéé díky za upozornění, je to jogurt, tvaroh jsem dnes dávala do palačinek :)))))))) Tak jsem to krapet pomotala:)
VymazatJani mňam, mňam, rybízový já miluji, a také ho chladím, a jak píšek je pak ještě lepší a osvěží...:))
OdpovědětVymazat:)
Vymazatjogurtový koláč s rybízem jsem dělal asi před měsícem, a mohu potvrdit, že spojení jogurtu s rybízem je opravdu lahodná kombinace
OdpovědětVymazatOno celkově jogurt, tvaroh plus ovoce je osvědčená klasika:)
VymazatTen vypadá úžasně!! Ráda zkusím, my měli rybízu strašně moc, něco jsem zamrazila, ted je hodně josty, tak ta ho ale bez problému nahradí, jen bude jiná barvička :)
OdpovědětVymazatDěkuji za recept, snad se povede takhle pěkně! <3
Tehle koláč je opravdu neutrální, ovoce se použije jakékoliv a vždycky bude chutnat báječně :) Tak ať se povede :)
Vymazat