Jablečné taštičky
Tyhle lákavé taštičky hravě zvládnete připravit i k snídani, stačí mít v zásobě ty správné suroviny a vykouzlíte voňavou a skvělou podzimní snídani plnou šťavnatých jablek :) Stačí mít lednici jen dvě listová těsta a máte hned osm slaďounkých taštiček. Náplň můžete obměnit i hruškami a to úplně nebo ve směsi s jablíčky.
Ingredience na 2 listová těstova, klasické velikosti:
Nyní si předehřejeme troubu na 190°C. Plech vyložíme pečícím papírem a připravíme si těsto na taštičky. Plát nejprve rozdělíme na poloviny a poté každou část ještě na polovinu. Viz obrázek :D Pak každý menší obdélník pomyslně rozdělíme na dvě části kdy jedna ,kde budou zářezy bude o něco málo větší - musí totiž pokrýt vyšší náplň a dosáhnout na druhý kraj. Na větším kousku provedeme pár ostrých zářezů , nemusí být stejně dlouhé naopak je hezčí když někde bude ovoce vykukovat víc a někde míň :)
Když máme náplň vychladlou ,vrstvíme ji na těsto na část bez zářezů vždy asi 2 vrchovatější lžíce. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a náplň přikryjeme opatrně druhou mřížkovanou částí a okraje dobře přimáčkneme vidličkou a tak postupujeme než máme všechny hotové. Potom taštičky potřeme vajíčkem i na povrchu a dáme péct do trouby než krásně zezlátnout, což trvá cca 10-15 minut. Poté už jen pocukrujeme a můžeme podávat ještě teplé nebo počkat až dokonale vychladnout. Servírujeme samotné nebo se zmrzlinou :)
Dobrou chuť
Ingredience na 2 listová těstova, klasické velikosti:
- 2 listová těsta
- 1 rozšlehané vejce na potírání
- moučkový cukr na posypání
- 3-4 jablka podle velikosti, ideálně nakyslejší druhy
- 2 lžíce másla
- větší hrst vlašských ořechů, posekaných na menší kousky
- velká hrst rozinek, ideálně přes noc namočených v rumu ( pokud taštičky budou i pro děti tak zvlte máčení v jablečném džusu nebo moštu ), pokud rozinky nemáte namočené nic se neděje, hodně nasáknou během vařené náplně
- třtinový cukr podle chuti, cca 2 lžíce určitě!
- vanilkový extrakt
- šťáva z citronu podle chuti
Nyní si předehřejeme troubu na 190°C. Plech vyložíme pečícím papírem a připravíme si těsto na taštičky. Plát nejprve rozdělíme na poloviny a poté každou část ještě na polovinu. Viz obrázek :D Pak každý menší obdélník pomyslně rozdělíme na dvě části kdy jedna ,kde budou zářezy bude o něco málo větší - musí totiž pokrýt vyšší náplň a dosáhnout na druhý kraj. Na větším kousku provedeme pár ostrých zářezů , nemusí být stejně dlouhé naopak je hezčí když někde bude ovoce vykukovat víc a někde míň :)
Když máme náplň vychladlou ,vrstvíme ji na těsto na část bez zářezů vždy asi 2 vrchovatější lžíce. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a náplň přikryjeme opatrně druhou mřížkovanou částí a okraje dobře přimáčkneme vidličkou a tak postupujeme než máme všechny hotové. Potom taštičky potřeme vajíčkem i na povrchu a dáme péct do trouby než krásně zezlátnout, což trvá cca 10-15 minut. Poté už jen pocukrujeme a můžeme podávat ještě teplé nebo počkat až dokonale vychladnout. Servírujeme samotné nebo se zmrzlinou :)
Dobrou chuť
Jani, jako vždy skvělý nápad, mám toto období štrůdlů a jablečných koláčů moc ráda, měj se hezky :-)
OdpovědětVymazatTaky mám podzim spojený s různými štrůdly a povidly :))))) Mňam hned bych si dala nějaké povidla :)
VymazatVypadá to báječně!
OdpovědětVymazat:) jojo je to efektivní, uděláte s tím dojem a stojí za tím minimum práce, takže ideální :)
VymazatMusí být dobré ... a s ořechy ještě lepší:-))
OdpovědětVymazatJá na podzim i přes zimu rvu ořechy kam to jen jde, nejraději mám asi vlašské a pak pistáciové,ale to už je trochu dražší záležitost :/
Vymazatsupr, už si ukládám a jakmile budu mít domácí jablka, tak udělám! :-)
OdpovědětVymazat:) tak s domácími jablíčky to bude ještě lepší
Vymazat