Smetanová česnečka
Je to klasika nad klasiky,ale v krémové / smetanové podobě se jedná o hodně luxusní záležitost a jednu z mých nejoblíbenějších podzimních polévek na zahřátí a zahnání bacilů hoodně daleko...možná i nápadníků,když na ně dýchnete :) Polévka je hodně sytá, takže ve větším množství poslouží bohatě jako obědová,kdy už není třeba hlavní chod. Množství surovin berte spíše lehce orientační a řiďte se především svou chutí.
Ingredience pro 4 osoby:
Nyní vývar scedíme a dáme stranou. Cibuli si na jemno nasekáme a na kousku másla dáme zpěnit, za stálého míchání opékáme cibulku dozlatova, pak vhodíme česneky ( samozřejmě již jen stroužky, česnek po půl hodince vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pak stroužky krásně snadno vymačkáme, jde to jedna báseň ) a celé minutku smažíme, poté zalijeme vývarem a 20 minut vaříme. Mezitím si nakrájíme pečivo na kostičky a dozlatova osmahneme na pánvi s máslem. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, tak se dokonale spojí chuť cibule i česneku. Nyní bychom měli mít krásnou jen lehounce hustší polévku. Nyní zmírníme teplotu a zalijeme smetanou, podle chuti a odhadu na dva litry cca 200ml smetany. Promícháme, ochutíme majoránkou , solí a pepřem. Popřípadě ještě prolisujeme jeden nebo dva stroužky česneku abychom polévce dodali štiplavější pikantní chuť. Ihned podáváme s opečenými krutonky :)
Dobrou chuť
Ingredience pro 4 osoby:
- 3 palice česneku plus dva stroužky navíc
- 1-2 žluté cibule, podle velikosti
- majoránka
- sůl
- máslo
- pepř
- 2 litry dobrého hovězího vývaru ( morkové kosti - 5ks, dvě cibule, dvě mrkve, kousek celeru, 1 petržel,4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře )
- pečivo na krutony
- 12% smetana
Nyní vývar scedíme a dáme stranou. Cibuli si na jemno nasekáme a na kousku másla dáme zpěnit, za stálého míchání opékáme cibulku dozlatova, pak vhodíme česneky ( samozřejmě již jen stroužky, česnek po půl hodince vyndáme z trouby, necháme vychladnout a pak stroužky krásně snadno vymačkáme, jde to jedna báseň ) a celé minutku smažíme, poté zalijeme vývarem a 20 minut vaříme. Mezitím si nakrájíme pečivo na kostičky a dozlatova osmahneme na pánvi s máslem. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, tak se dokonale spojí chuť cibule i česneku. Nyní bychom měli mít krásnou jen lehounce hustší polévku. Nyní zmírníme teplotu a zalijeme smetanou, podle chuti a odhadu na dva litry cca 200ml smetany. Promícháme, ochutíme majoránkou , solí a pepřem. Popřípadě ještě prolisujeme jeden nebo dva stroužky česneku abychom polévce dodali štiplavější pikantní chuť. Ihned podáváme s opečenými krutonky :)
Dobrou chuť
Vypadá užasně
OdpovědětVymazatVypadá báječně! Já miluju tu klasiku - česnek, cibule, voda, brambory, majoránka, kmín, bujón, vajíčko. Zrovna jsem přemýšlela, co k večeři... takže jdu do krémové :-)
OdpovědětVymazatJojo tuhle klasiku mám taky ráda, ale partner raději tuhle smetanovou takže je u nás mnohem častěji :)
VymazatKlasika! Úplně cítím jak voní :-). Na začínající chřipku a na poflámové ráno není nic lepšího!
OdpovědětVymazatNo vidíš na to jsem zapomněla, po flámu je tohle jeden z nej vyprošťováků :)
VymazatHmmm,mňam. Vonia to až do Košíc :). Máme tu poriadne zamračené, tak teraz by sa hodila!
OdpovědětVymazat:) jojo podzim je pro mě ve jménu polévek, pěkně voňavých a krásně horkých, prostě už je potřeba prohřát tělo.
VymazatJsem asi nějaké propojené. Já se zrovna chystám na krémovou česnečku. =)
OdpovědětVymazatA pochutnala jsi si?:) Já tedy rozhodně moc
VymazatVčera jsem uvařila a je opravdu výborná.
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda, že chutnala, já jí brzy také musím zase uvařit .)
Vymazat