Veganské dýňové risotto s lesními houbami
Sice už není hlavní dýňová sezóna,ale pořád se dají poměrně bez problémů tyhle oranžové krásky sehnat a to jak dýně muškátová tak i hokaido, takže tu pro Vás mám skvělý recept na vynikající syté risotto. Jedná se o veganskou verzi, takže žádné máslo a ani strouhaný sýr :) Ale samozřejmě pokud chcete není problém tyto dvě suroviny zařadit.
Suroviny pro dvě osoby:
Suroviny pro dvě osoby:
- polovina menší dýně hokaido nebo muškátové, obě oloupané ( ano i hokaido, chceme dosáhnout co nejjemnější struktury ) a nakrájené na menší kostičky
- 150 g rýže arborio
- sůl
- pepř
- dvě hrsti směsi lesních hub, nakrájené na menší kousky ( můžete nahradit i žampiony )
- tymián , ideálně čerství
- zeleninový vývar
- bílé víno
- malá žlutá cibule, velmi na jemno nakrájená
- olivový olej
Do hrnce dáme zesklovatět cibulku a poté přidáme rýži, kterou za stálého míchání necháme také jakoby zesklovatět ( je průhlednější ). Přidáme na kostičky nakrájenou a oloupanou dýni, zalijeme trochou vína, necháme odpařit alkohol a pomalu dusíme dokud rýže nezměkne a dýně se nerozvaří. Samozřejmě často mícháme a přiléváme po troškách vývar.
Dýně ,která se za několik minut úplně rozvaří krásně zahustí celé risotto bez použití sýra nebo másla. Vše ochutíme solí a pepřem. Mezitím si houby dokonale opečeme dozlatova na troše olivového oleje na pánvi s přidáním tymiánu, pepře a trošky soli.
Risotto podáváme ozdobené opečenými houbami, můžeme dochutit ještě čerstvou petrželkou.
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za komentář :)