Indické kořeněné brambory

Tenhle vynikající recept mám z kuchařky Jamieho Olivera a stal se naším oblíbeným vegetariánským jídlem. Je jednoduché na přípravu, zajímavé a skvěle ochucené.


Ingredience pro 4 osoby:
  • 1 větší žlutá cibule
  • 2 zralá rajčata
  • Půl svazku koriandru, pro ty, kdo ho stejně jako já nemusí nahraďte petrželkou
  • Koření garam masala
  • 1 čerstvá chilli paprička, nakrájená na tenké plátky
  • Kurkuma
  • Pepř
  • Sůl
  • Sezamový olej
  • Cca 1,2 kg nových brambor, nakrájených na menší max.3 cm kousky
  • 3-4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžičky podrceného římského kmínu
  • 300 g mraženého špenátu (může být i čerstvý baby špenát)
  • K podávání bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • Jako přílohu můžeme zvolit pita chleba, naan apod. 

Do mixéru dáme rajčata, cibuli, petrželku, 3 lžičky koření garam masala, lžičku oleje a umixujeme v pastu. Poté pastu přesuneme na střední plamen do nepřilnavé pánve na dvě lžíce oleje a lehce pečeme/necháme rozvonět maximálně pět minut za občasného míchání. Nyní přihodíme brambory, osolíme a lehce opepříme. Podlijeme vodou tak aby sahala do poloviny výše brambor, přiklopíme a necháme za občasného míchání změknout. V případě nutnosti přilijeme vždy trochu vody.


Jakmile jsou brambory téměř měkké odklopíme, zvýšíme teplotu a za stálého míchání necháme všechnu tekutinu odpařit až se budou brambory lehce přichytávat ke dnu.

Mezitím si na jiné pánvičce nachystáme ochucený olej. Na 3 lžících sezamového oleje lehce osmažíme česnek, chilli a římský kmín.


Do brambor vmícháme špenát, po pěti minutách vlijeme ochucený olej, vše dobře promícháme a ihned podáváme s trochou jogurtu nebo smetany.

Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky