Indické kořeněné brambory
Tenhle vynikající recept mám z kuchařky Jamieho Olivera a stal se naším oblíbeným vegetariánským jídlem. Je jednoduché na přípravu, zajímavé a skvěle ochucené.
Ingredience pro 4 osoby:
Do mixéru dáme rajčata, cibuli, petrželku, 3 lžičky koření garam masala, lžičku oleje a umixujeme v pastu. Poté pastu přesuneme na střední plamen do nepřilnavé pánve na dvě lžíce oleje a lehce pečeme/necháme rozvonět maximálně pět minut za občasného míchání. Nyní přihodíme brambory, osolíme a lehce opepříme. Podlijeme vodou tak aby sahala do poloviny výše brambor, přiklopíme a necháme za občasného míchání změknout. V případě nutnosti přilijeme vždy trochu vody.
Jakmile jsou brambory téměř měkké odklopíme, zvýšíme teplotu a za stálého míchání necháme všechnu tekutinu odpařit až se budou brambory lehce přichytávat ke dnu.
Mezitím si na jiné pánvičce nachystáme ochucený olej. Na 3 lžících sezamového oleje lehce osmažíme česnek, chilli a římský kmín.
Do brambor vmícháme špenát, po pěti minutách vlijeme ochucený olej, vše dobře promícháme a ihned podáváme s trochou jogurtu nebo smetany.
Dobrou chuť
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 větší žlutá cibule
- 2 zralá rajčata
- Půl svazku koriandru, pro ty, kdo ho stejně jako já nemusí nahraďte petrželkou
- Koření garam masala
- 1 čerstvá chilli paprička, nakrájená na tenké plátky
- Kurkuma
- Pepř
- Sůl
- Sezamový olej
- Cca 1,2 kg nových brambor, nakrájených na menší max.3 cm kousky
- 3-4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžičky podrceného římského kmínu
- 300 g mraženého špenátu (může být i čerstvý baby špenát)
- K podávání bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- Jako přílohu můžeme zvolit pita chleba, naan apod.
Do mixéru dáme rajčata, cibuli, petrželku, 3 lžičky koření garam masala, lžičku oleje a umixujeme v pastu. Poté pastu přesuneme na střední plamen do nepřilnavé pánve na dvě lžíce oleje a lehce pečeme/necháme rozvonět maximálně pět minut za občasného míchání. Nyní přihodíme brambory, osolíme a lehce opepříme. Podlijeme vodou tak aby sahala do poloviny výše brambor, přiklopíme a necháme za občasného míchání změknout. V případě nutnosti přilijeme vždy trochu vody.
Jakmile jsou brambory téměř měkké odklopíme, zvýšíme teplotu a za stálého míchání necháme všechnu tekutinu odpařit až se budou brambory lehce přichytávat ke dnu.
Mezitím si na jiné pánvičce nachystáme ochucený olej. Na 3 lžících sezamového oleje lehce osmažíme česnek, chilli a římský kmín.
Do brambor vmícháme špenát, po pěti minutách vlijeme ochucený olej, vše dobře promícháme a ihned podáváme s trochou jogurtu nebo smetany.
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za komentář :)