Bramborová polévka se slaninou

Recept na tuhle absolutně skvělou podzimní polévku mám z časopisu Apetit a je prostě naprosto skvělá!!! Sytá, podzimní dobrota na víkendové vaření. Polévka je velmi sytá, takže ji můžete podávat jako hlavní chod ve větší porci a nebo opravdu malou porcičku jako první chod. Předem chci upozornit, že polévka je hodně tučná, takže kdo dietíte tak už radši ani nečtěte dál :D Myslím, že pokud máte doma maso-žrouta co miluje slaninu a nad polévkou do teď ohrnoval nos tak tady si ho rozhodně získáte na svou stranu.


Ingredience na porci pro 4-6 osob:

  • 150 g slaniny, libovější, čím víc masa tím mnohem lépe
  • 1 cibule, nadrobno nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 400 g pórku, jen bílá část
  • 4 velké brambory, na kostičky nakrájené a oloupané
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany , stačí 12%
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá řeřicha, nevynechávejte, doladí na závěr chu´t polévky
  • olivový olej
  • 3 velké brambory na dokončení
Nejprve si 100 g slaniny nakrájíme na malé kostičky, zbylých cca 50g necháme stranou, budeme později opékat dokřupava vcelku. Do hrnce dáme slaninu s cibulí a oboje opečeme dozlatova. Pak na minutu přihodíme česnek. Zmírníme oheň a přidáme pórek nakrájený na menší kousky a brambory na kostičky. Přiklopíme a pět minut za častého míchání dusíme. Poté zalijeme vývarem, přiklopíme a vaříme dokud zelenina nezměkne , cca 20 minut. 


Mezitím rozpálíme troubu na 180°C a zbylé brambory omyjeme, neloupeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Ty rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, lehounce pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě dozlatova kolem půl hodiny.Musíme ,ale pořádně hlídat , ty menší kousky budou samozřejmě hotové dřív, takže si je odendejte na talíř v průběhu pečení. Brambory mají být zlaté a hlavně pořádně křupavé!

Nyní bychom už měli mít polévku hotovou, takže ji dáme na pár minut stranou zchladnout. Potom rozmixujeme tyčovým mixérem. Možná se divíte , že je v základu slanina ,která se také rozmixuje,ale to dodá polévce tu správnou nezaměnitelnou chuť. Polévku dochutíme smetanou, pepřem a solí. Zbylé plátky nasucho na pánvi opečeme dozlatova a dokřupava. Polévku servírujeme s plátky slaniny, opečených brambor a trochou čerstvé řeřichy. 

Dobrou chuť



Komentáře

Oblíbené příspěvky