Salát s pečenými brambory a chřestem
Sezóna grilování a chřestu je v plném proudu takže proč obě své vášně šikovně nespojit? Co si dnes udělat skvělý sytý salát ,který se naprosto dokonale hodí právě ke grilovaným masům? Navíc je napohled opravdu krásný a plný barev i chutí. Tímhle salátem své hosty prostě ohromíte!
Ingredience pro dvě osoby:
Ingredience pro dvě osoby:
- směs salátových lístků, ideálně polníček a třeba rukola
- 2-3 stonky chřestu
- cca 5-6 kusů nových brambor, podle velikosti, neloupané
- sušená šunka
- pepř
- sůl
- olivový olej
- sýr Gran Moravia
- 3 sardele v oleji
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- cca 40 ml kvalitního olivového oleje
- citronovou šťávu
Nejprve si uvaříme očištěné,ale neloupané brambory ve vroucí vodě, podle velikosti cca deset minut. Zda už jsou hotové poznáme podle toho jestli v nejširším místě jde do brambor zapíchnout lehce špejle nebo párátko.Poté ihned vypneme a brambory necháme vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 220°C. Vychladlé brambory překrojíme na polovinu a obalíme sušenou šunku. Pokud máte stejně jako já menší brambory, tak si plátek sušené šunky překrojte na polovinu nebo na třetiny. A těmi obalíme brambory a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Brambory zakápneme asi lžící olivového oleje ,dobře osolíme a opepříme. Dáme do trouby péct na cca 15 minut a poté přepneme troubu na gril a opékáme necelých pět minut dozlatova.
Troubu si předehřejeme na 220°C. Vychladlé brambory překrojíme na polovinu a obalíme sušenou šunku. Pokud máte stejně jako já menší brambory, tak si plátek sušené šunky překrojte na polovinu nebo na třetiny. A těmi obalíme brambory a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Brambory zakápneme asi lžící olivového oleje ,dobře osolíme a opepříme. Dáme do trouby péct na cca 15 minut a poté přepneme troubu na gril a opékáme necelých pět minut dozlatova.
Jakmile přepneme na gril nachystáme si dresing na salát. Do mixéru dáme česnek, sardele, olivový olej a dvě lžíce citronové šťávy, vše dobře umixujeme dohladka, pokud je směs hustá přikápneme olivový olej. Jakmile konzistence vyhovuje dochutíme salát pepřem, solí a popřípadě citronovou šťávou.
Chřest si omyjeme, osušíme a zbavíme dřevnatých konců. Poté škrabkou nakrájíme chřest na tenčí plátky, jde to poměrně snadno, pokud budou plátky silnější nelámejte si s tím hlavu i silnější kousky jsou v salátu moc chutné. Na talíři smícháme listový salát s chřestem a poklademe na směs upečené brambory, vše přelijeme dresingem , posypeme strouhaným sýrem Gran Moravia a máme hotovo. Salát je skvělý buď jako lehčí večeře jen s pečivem, dále je vynikající s grilovaným lososem nebo krůtím či kuřecím masem. Všechna masa k tomuto salátu kořeňte jemnými bylinkami, jen přírodněji ať nepřebijí lahodnou chuť salátu.
Dobrou chuť
Šaláty milujem a tento vyzerá skvostne! Díky za inšpiráciu.
OdpovědětVymazatŠaláty milujem a tento vyzerá skvostne! Díky za inšpiráciu.
OdpovědětVymazatTak to vypadá opravdu výtečně, musela to být namka. Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatZvu tě na můj blog.
http://monalisabeautyeri.blogspot.cz/
mňam, mňam, miliónkrát mňam!
OdpovědětVymazatľúbezná
Jéé děkuji moc holky :) byla to opravdu výborná mňamka
OdpovědětVymazat