Zapečené brambory s fetou
Tenhle recept je hodně jednoduchý, jen zabere trošku víc času díky delšímu pečení v troubě. Inspiraci jsem nabrala v mé oblíbené kuchařce Coolinářka, jen jsem si ho malinko upravila. Jídlo může fungovat jako vegetariánský hlavní chod nebo jako příloha k dobrému grilovanému steaku apod.
Ingredience dvě osoby:
Ingredience dvě osoby:
- 2 středně velké cukety, nakrájené na silnější kolečka
- cca 8 středních brambory, nakrájeních na tenká kolečka, čím tenčí tím lepší a zkrátíte dobu pečení na zmiňovanou půl hodinku jinak se můžete dostat až na 45-50 minut
- sůl
- čerstvě mletý citronový pepř
- 1 stroužek česneku
- čerstvý tymián
- 1 vejce
- cca 100-130 g dobré Fety
- strouhaný sýr pecorino cca 30 g
- olivová olej
- kousek másla
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml smetany na vaření
Nejprve si nakrájíme oloupané brambory a cuketu na kolečka. Cuketu si dozlatova opečeme na trošce olivového oleje na nepřilnavé pánvi, odsajeme z ní přebytečný tuk a dáme stranou. Troubu předehřejeme na 190°C.
Zapékací misky vytřeme troškou másla. Do misek střídavě pokládáme cuketu a plátky brambor. Celé dobře osolíme a opepříme. V misce smícháme obě smetany, prolisovaný česnek a strouhané pecorino, směs dobře ochutíme pepřem i solí. Touto směsí zalijeme brambory a posypeme snítky tymiánu, dáme zapékat na cca půl hodinku.
Jakmile se bude zdát jídlo téměř hotové, rozdrobíme na povrch feta sýr a dáme do trouby zapéct na pět minut pod gril. Ihned podáváme.
Dobrou chuť
Diky moc za vyborny recept, akorat jsem si mirne poupravila a misto cukety kterou nemusim, jsem dala lilek. Nikdy me nenapadlo dat na brambory fetu, chutna na nich vyborne. Urcite jsem nedelala naposledy :)
OdpovědětVymazat