Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem
Podzim si žádá teplejší jídlo, které prohřeje a dodá vitamíny a minerály na boj s podzimními rýmičkami a k tomu je ideální poctiví kuřecí vývar. A místo obvyklých nudlí si uděláme dobrý bylinkový svítek.
Ingredience na kuřecí vývar:
Nejprve všechny ingredience přesuneme do hrnce, zakapeme trochou olivového oleje, osolíme a dáme bez bylinek na chvilku do trouby předehřáté na 190 °C, jen aby maso i zelenina trochu zezlátly, cca 20–30 minut.
Poté zalijeme vodou, přidáme bylinky a dáme na plotnu, přikryté pokličkou vařit na cca 2 hodiny, postupně můžeme lehce dolévat vodu. Po dobu vaření je ideální sbírat pěnu, aby byl vývar čistý a ne kalnější. Upřímně je to vada jen na vzhledu, takže žádný stres, pokud neodchytíte všechnu pěnu.
V tuto chvíli vyndáme bokem maso a obereme ho, dáme stranou. Zbytek polévky přecedíme, abychom ji zbavily zeleniny a bylinek. Zelenina i bylinky už polévce daly vše co mohly a nemají pro nás tedy již žádnou cenu, takže je vyhodíme.
Ingredience na dokončení polévky:
Nyní si nachystáme zeleninu, dáme ji na rozpálenou pánev na kousek másla, dobře opepříme, lehce osolíme a opečeme, lehounce dozlatova. Zalijeme vývarem, přidáme maso a celé necháme trochu projít varem. Polévku dochutíme pepřem, solí a popřípadě klidně i chilli, pokud chcete. Přidáme trochu čerstvé petrželky.
Ingredience na bylinkový svítek:
Dobrou chuť
Ingredience na kuřecí vývar:
- cca 1 kg kuřecího masa – ideálně skelety a křídla
- 2,5 l vody
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na menší kusy
- ½ menšího celeru, oloupaného a nakrájeného na menší kusy
- 1/2 řapíkatého celeru
- 2 menší žluté cibule, oloupané
- sůl
- celý černý pepř
- dvě kuličky nového koření
- bobkový list
- kousek čerstvého rozmarýnu, snítek tymiánu
- čerstvá petrželka
- kousek zázvoru (lze vynechat, ale se zázvorem je polévka pikantnější a má zas o něco více léčivé účinky)
- olivový olej / slunečnicový olej
Nejprve všechny ingredience přesuneme do hrnce, zakapeme trochou olivového oleje, osolíme a dáme bez bylinek na chvilku do trouby předehřáté na 190 °C, jen aby maso i zelenina trochu zezlátly, cca 20–30 minut.
Poté zalijeme vodou, přidáme bylinky a dáme na plotnu, přikryté pokličkou vařit na cca 2 hodiny, postupně můžeme lehce dolévat vodu. Po dobu vaření je ideální sbírat pěnu, aby byl vývar čistý a ne kalnější. Upřímně je to vada jen na vzhledu, takže žádný stres, pokud neodchytíte všechnu pěnu.
V tuto chvíli vyndáme bokem maso a obereme ho, dáme stranou. Zbytek polévky přecedíme, abychom ji zbavily zeleniny a bylinek. Zelenina i bylinky už polévce daly vše co mohly a nemají pro nás tedy již žádnou cenu, takže je vyhodíme.
Ingredience na dokončení polévky:
- 1 velká mrkev, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
- 1 petrželka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
- Pepř
- Sůl
- Kousek másla
Nyní si nachystáme zeleninu, dáme ji na rozpálenou pánev na kousek másla, dobře opepříme, lehce osolíme a opečeme, lehounce dozlatova. Zalijeme vývarem, přidáme maso a celé necháme trochu projít varem. Polévku dochutíme pepřem, solí a popřípadě klidně i chilli, pokud chcete. Přidáme trochu čerstvé petrželky.
Ingredience na bylinkový svítek:
- 2 vejce – bílky a žloutky zvlášť (z bílků vyšleháme tuhý sníh)
- 50 g polohrubé mouky
- sůl
- hrst nasekané petrželky / může být i pažitka
- máslo
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za komentář :)