Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Podzim si žádá teplejší jídlo, které prohřeje a dodá vitamíny a minerály na boj s podzimními rýmičkami a k tomu je ideální poctiví kuřecí vývar. A místo obvyklých nudlí si uděláme dobrý bylinkový svítek.


Ingredience na kuřecí vývar:
  • cca 1 kg kuřecího masa – ideálně skelety a křídla 
  • 2,5 l vody 
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na menší kusy 
  • ½ menšího celeru, oloupaného a nakrájeného na menší kusy 
  • 1/2 řapíkatého celeru 
  • 2 menší žluté cibule, oloupané 
  • sůl 
  • celý černý pepř 
  • dvě kuličky nového koření 
  • bobkový list 
  • kousek čerstvého rozmarýnu, snítek tymiánu 
  • čerstvá petrželka 
  • kousek zázvoru (lze vynechat, ale se zázvorem je polévka pikantnější a má zas o něco více léčivé účinky) 
  • olivový olej / slunečnicový olej 

Nejprve všechny ingredience přesuneme do hrnce, zakapeme trochou olivového oleje, osolíme a dáme bez bylinek na chvilku do trouby předehřáté na 190 °C, jen aby maso i zelenina trochu zezlátly, cca 20–30 minut.


Poté zalijeme vodou, přidáme bylinky a dáme na plotnu, přikryté pokličkou vařit na cca 2 hodiny, postupně můžeme lehce dolévat vodu. Po dobu vaření je ideální sbírat pěnu, aby byl vývar čistý a ne kalnější. Upřímně je to vada jen na vzhledu, takže žádný stres, pokud neodchytíte všechnu pěnu.

V tuto chvíli vyndáme bokem maso a obereme ho, dáme stranou. Zbytek polévky přecedíme, abychom ji zbavily zeleniny a bylinek. Zelenina i bylinky už polévce daly vše co mohly a nemají pro nás tedy již žádnou cenu, takže je vyhodíme.

Ingredience na dokončení polévky: 
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nastrouhaná nahrubo 
  • 1 petrželka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná 
  • Pepř 
  • Sůl 
  • Kousek másla 

Nyní si nachystáme zeleninu, dáme ji na rozpálenou pánev na kousek másla, dobře opepříme, lehce osolíme a opečeme, lehounce dozlatova. Zalijeme vývarem, přidáme maso a celé necháme trochu projít varem. Polévku dochutíme pepřem, solí a popřípadě klidně i chilli, pokud chcete. Přidáme trochu čerstvé petrželky.

Ingredience na bylinkový svítek:
  • 2 vejce – bílky a žloutky zvlášť (z bílků vyšleháme tuhý sníh) 
  • 50 g polohrubé mouky 
  • sůl 
  • hrst nasekané petrželky / může být i pažitka 
  • máslo 
V míse utřeme žloutky s moukou, osolíme, přidáme bylinky a opatrně vmícháme sníh. Poté už jen směs vetřeme na rozpálenou pánev s máslíčkem a z obou stran opékáme dozlatova. Nyní natrháme nebo nakrájíme a podáváme s vývarem.



Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky