Losos Wellington se špenátem
Losos je u nás jednou z nejoblíbenějších ryb pro svou výraznější chuť, takže když jsem v časopise uviděla recept na Losos Wellington, což asi spíše znáte z úprav hovězího, které se zapéká v listovém těstě a tak si zachová veškerou šťávu. Já ho v rybí verzi viděla poprvé a moc se mi zalíbil. Jenže recept byl v tomto případě na obří filet pro 6 lidí, ale u nás nikdo až tak rád ryby v rodině nemá, takže rozhodnutí padlo na verzi pidi wellington, prostě zabalit jen dvě porce a každou zvlášť, tak bude i víc křupavého těstíčka kolem ryby a můžete si porce přizpůsobit podle počtu osob. K podávání doporučuji jakýkoliv oblíbený salát, mi udělali malý míchaný s trochou feta sýra a oleje z hroznových semínek, který dodá salátu zvláštní vinnou chuť. Ale klidně použijte jakýkoliv váš oblíbený salát, jídlo krásně odlehčí, protože v této podobě je losos velmi , velmi sytý!
Ingredience pro dvě osoby:
Ingredience pro dvě osoby:
- 2 ks filetu lososa bez kůže
- sůl
- pepř
- hroznový olej Bohemia, dodá zvláštní vinnou chuť a vydrží i vysoké teploty
- baby špenát, cca 300g
- 1/2 žluté cibule, nadrobno nakrájená
- 1-2 stroužky prolisovaného česneku
- pórek, jen zelená část
- kousek másla
- 1 balení již vyváleného listového těsta, rozdělené na polovinu
- 1 rozšlehané vejce na potření
- 1/2 šťáva z citronu
Nejprve si ochutíme maso, pokapeme ho šťávou z citronu ze všech stran a dobře ochutíme pepřem a solí. Se solí nešetříme, hodně chuť stáhne okolní zelenina a i těsto.
Poté si nachystáme špenát. Do pánve nakapeme trošku hroznového oleje a na něm zesklovatíme cibuli, poté přidáme česnek a po minutě vhodíme opláchnutý špenát, necháme zavadnout. Posolíme, opepříme a nyní dáme na talíř stranou ,aby dobře vychladl. Pórek si nakrájíme na menší půl kolečka a necháme změknout na pánvi s kouskem másla, ale jen tak aby zůstal ještě trochu křupavý. Poté osolíme a opepříme. Dáme opět stranou vychladnout. Když máme obě zeleninové směsi vychladlé je načase předehřát troubu na 200°C.
Plech vyložíme pečícím papírem a jdeme plnit listové těsto. Na těsto dáme porci špenátu, rybu, na ní pórek a nakonec všechny strany potřeme vajíčkem a zabalíme, můžeme buď jako štrúdl nebo jen přehneme okraj k okraji a dobře po všech stranách přimáčkneme vidličkou. Je důležité nechat si kolem ryby dost volného prostoru, aby šlo vše dobře zabalit. Poté balíčky s rybou přeneseme opatrně na plech a pomažeme po povrchu vajíčkem. Nyní už jen lehounce propíchneme povrch, aby se těsto moc nenafukovalo a dáme péct přibližně na 25 minut, po této době bude losos již krásně propečený a těsto zlatavé.
Po vyjmutí z trouby balíčky překrojíme a ihned servírujeme. V téhle úpravě si losos zachová svou plnou chuť a veškerou šťávu, takže je rybí chuť ještě intenzivnější a lepší. Určitě tuto úpravu doporučuji vyzkoušet, sice mi víc chutná přirozená klasika, jen lehké ochucení a šup na pánev s lososem,ale tohle byla moc příjemná změna.
Dobrou chuť
Jani, nádhera!
OdpovědětVymazatDiky za recept! Zrovna dneska rano jsem premyslela, jak ozvlastnit lososa :)
OdpovědětVymazatA.
Tak ať i tahle úprava chutná :)
VymazatSkvělé! Mám ráda klasický Beef Wellington nebo ten z Vepřové panenky, ale kombinace s lososem by mě nenapadla, určitě zkusím příště jednu či dvě porce zaměnit, bohužel je pro sebe, přítel na ryby není :( Veru z www.travelbookandcookbook.blogspot.com
OdpovědětVymazatJá právě nikdy nechutnala ani hovězí nebo vepřové v této úpravě , tak jsem si říkala, že losos bude pro začátek nejlepší jestli mě tenhle styl úpravy osloví.
OdpovědětVymazat