Kuřecí steak s brokolicovou rýží
Jednoduché, zdravé a vynikající...tak by se dalo popsat dnešní jídlo. Nevím jak vy ,ale mě nikdo nemusí nutit do jídel ,kde je brokolice, přesto doma pořád točíte ty samé recepty - brokolice na máslíčku, polévka, obalovaná brokolice a těstoviny s brokolicí a to pořád dokola. Nějak se mi v těchto úpravách přejedla, takže recept na "rýži" z brokolice je něco nového a chutná to báječně. Jedna hlavička brokolice vám vystačí podle velikosti pro 2-4 osoby, v tomto receptu budu počítat s menším kouskem tedy pro dvě osoby.
Ingredience na dvě porce:
Dobrou chuť
Ingredience na dvě porce:
- dvě kuřecí prsíčka bez kůže
- jedna menší hlavička brokolice, jen růžičky
- sůl
- pepř
- extra panenský olivový olej
- hrst nastrouhaného parmazánu
- 50 ml bílého vína + 50 ml zeleninového vývaru
- kousek másla
- sušené oregano a petrželka
Nejprve si ochutíme maso. Prsíčka jen lehounce pěstí naklepeme, jen zlehka. Poté se všech stran dobře osolíme, opepříme a lehounce dochutíme oreganem a petrželkou. Na troše olivového oleje maso opékám dozlatova. Nejprve hodně zprudka ,aby se vytvořila kůrčička a poté teplotu zmírníme.
Do mixéru dáme růžičky brokolice a párkrát promixujeme, dokud nedostaneme strukturu hrubší rýže. Na pánev dáme opravdu trošinku olivového oleje a vsypeme brokolici, opékáme zprudka asi minutu za stálého míchání. Nyní osolíme, opepříme a vlijeme víno s vývarem, necháme odpařit.Vše stále na vysokou teplotu, aby se tekutina odpařila velmi rychle a brokolice se nerozvařila. Jakmile je tekutina pryč, stáhneme plamen na minimum a přidáme kousek másla a trochu strouhaného parmazánu, dobře promícháme a ihned servírujeme s kuřecím steakem.
Brokolice má být al dente, prostě na zkus a nesmí být rozvařená. Chutí má maličko připomínat rizoto,ale opravdu jen trochu. Je na rozdíl od rýže svěží a plná chutí sama o sobě.
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za komentář :)