Ostružinová bublanina

Že je na ostružiny pozdě? No nevím jak vy,ale já jsem hrozný sysel, vždy přes léto něco zamrazím na "horší" časy, rozumějte absťáky šťavnatém ovoci :) A že letos jsme ostružin nasbírali opravdu hodně, většina skončila jen tak v puse, v muffinech nebo v ovocných pohárech,ale něco se i zamrazilo. A ještě se podzim ani pořádně nerozjel a už vytahuji první sáček ostružin - to abych zahnala podzimní chmury - a ideální je na to něco sladkého, třeba nadýchaná bublanina. Recept mám z blogu Můj milý jídelníček a jelikož má Lenka recept odvážený na hrnečky tak se na mě nezlobte, že jsem byla trochu líná vše odvážit na gramy a mililitry , když vás honí mlsná chce to rychlou akci :D


Ingredience na cca 6 středně velkých zapékacích misek nebo jednu dortovou formu o průměru cca 20-22cm:
  • 0,5 hrnku polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 0,5 hrnku vlažného mléka
  • 2 hrsti ovoce podle chuti  - já zvolila ostružiny
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo na vymazání formiček
  • hrubou mouku

Troubu předehřejeme na 160°C a formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.  Vejce rozdělíme na žloutky a bílky z kterých ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s vanilkovým extraktem a cukrem do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec mléko. Vše zpracujeme ve vláčné těsto a nakonec přidáme sníh , stěrkou opatrně zapracujeme. Na dno zapékacích mističek dáme cca dvě lžíce těsta , posypeme ostružinami, zalijeme těstem do 2/3 formiček a nahoru opět poklademe ovocem. A takhle naplníme všechny formy. Dáme do trouby a pečeme cca 20-30 minut, po vyndání necháme dokonale vychladnout a poté posypeme moučkovým cukrem. A podáváme buď rovnou ve formičkách nebo můžeme i vyklopit a pak až pocukrovat. Pokud máte rádi sladší recepty klidně přidejte trochu cukru nebo nahraďte bílým ,který je o něco sladší. Já preferuji menší sladkost, kde vyniknout kyselejší druhy ovoce. 

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani to je dobrota, vytvořila jsi opravdu dráždivé foto ....:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to krásně v těch mističkách, to musí být dobrůtka :)
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to také o trochu luxusnější varianta podávání v menších miskách :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky