Smažené čínské nudle
Tento
recept není žádná extra kulinářská specialita,ale je to jednoduché,
dobré a vegetariánské jídlo. Receptů na smažené nudle je víc než dost,
tenhle je asi ten nejjednodušší jaký lze najít,ale pro mě ten nejlepší,
pokud jste někdy byly ve veganské jídelně Loving Hut tak už jste určitě
ochutnali jejich smažené nudle. Jsou naprosto skvělé,nepřeplácané a dají
se použít i jako příloha. Několikrát jsem se pokoušela o podobnou
úpravu nudlí,ale buď chutnaly jinak nebo byly rozvařené apod. Tak jsem
se pustila do hledání receptu, ale většinou jsou to složitější úpravy ,
až jsem narazila na jednu diskuzi, kde jeden s příspěvků obsahoval i
tenhle recept, jméno autora si už bohužel nepamatuji a adresu webových
stránek také ne,ale děkuji panu neznámému za ( pro mě ) naprosto ideální
recept na jednoduché smažené nudle :))
Ingredience pro 2-3 osoby :
- čínské pšeničné nudle
- 1 žlutá cibule
- 1 trochu větší mrkev
- kousek oloupaného zázvoru ( cca 2cm )
- 1 stroužek česneku
- trocha mleté chilli nebo kousek čerstvé papričky najemno nasekané ( množství je podle chuti a odvahy )
- sojová omáčka
- plechovka mungo klíčků
- sůl
- sezamový olej
Připravte
si hrnec s mírně osolenou vodou, přiveďtě k varu a vhoďtě nudle,
promíchejte a vařte pouze dvě minuty. Né více, byly by pak rozvařené.
Přeceďte, propláchněte pořádně studenou vodou , nechte okapat a
zakápněte sezamovým olejem. Stačí trochu a proházejte rukama . Po tomto
postupu se nudle neslepí. Nudle nechte v cedníku okapat a věnujte se
přípravě ostatních ingrediencí.
Cibuli
oloupeme, překrojíme na půlku a nakrájíme na proužky, čím tenčí tím
lepší. Na cibuli nešetřete , klidně dejte do receptu jednu a půl. Mrkev
očistíme a nakrájíme na maličké kostičky nebo tenké proužky. Nebojte i
když nejste milovníci mrkve tady se opravdu hodí, chuťově jí ani
nepoznáte,ale bez ní to není ono. Česnek prolisujeme a oloupaný zázvor
nakrájíme na co nejmenší kostičky na jakké se vám podaří. Pokud máme
čerstvou papričku nasekáme jí na mini kousíčky, ale k tomu doporučuji
použít jednorázové rukavice, ať pak nepláčete nejen štěstím nad
povedeným jídlem...:)
Ve woku rozpálíme
sezamový olej ( nepřepaluje se tak rychle jako jiné oleje a asijská
kuchyně ho prostě miluje ), vhodíme cibulku,mrkev a restujeme do té
doby než se cibulka mírně připálí. Nezapomeňte pořád míchat. Když má
cibule správnou barvu vhodíme zázvor, necháme dvě minutky zasmahnout a
přihodíme česnek. Česnek necháme pouze na jednu minutku orestovat a pak
přidáme sojovku. Promícháme a po třech minutách stáhneme z ohně a
přesuneme na talířek.
Do nudlí v cedníku
přidáme sojovou omáčku a rukama pořádně promícháme a vhodíme na
rozpálený wok.Opékáme asi 5min než budou lehce připeklé , abyste dosáhli
připeklého vzhledu nesmíte nudle moc často míchat, jen je po woku pěkně
rozprostřete a chvilku nechte, pak promíchejte a zase rozprostřete :)
Pak už jen přidáme zeleninu a mungo klíčky, zamícháme a hned podáváme.
Pokud chcete být puntičkáři - jídlo ještě posypte mírně opraženými
sezamovými semínky,ale jen zlehka :)
Dobrou chuť
Super recept, děkuji! :-)
OdpovědětVymazatLiliana
No spíš taková recept na rychlovku kdydojde inspirace:)
VymazatTiež ďakujem, fajn recept tošku som ho vyladila, ale skutočne chutia ako z bistra :)
VymazatMoc dobré. Přesný popis postupu přípravy. I po pěti letech je to stále skvělé ��
OdpovědětVymazatJojo je skvělý, stačí přidat jednu dvě suroviny a zas je to o něčem jiném :)
Vymazat