Špagety Carbonara
Také si občas
říkáte, že máte málo času uvařit kvalitní, dobrý oběd nebo večeři ? Mám
skvělé řešení - pravé špagety Carbonara. Určitě je znáte z italských
restauracích a přemýšlíte o jak složité jídlo se jedná..ale opak je
pravdou, tohle jídlo máte do 15ti minut hotové. Hlavní podmínkou,aby se
recept povedl jsou kvalitní suroviny, na kterých opravdu nešetřete.
Recept
jsem našla v zajímavé a vtipné knížce - Říkal jsi ti amo od Evy
Rýznerové. Knížka je autobiografická a popisuje autorčino seznámení s
okouzlujícím italským krasavcem, který jí naučí, že jídlo je láska :) ,
plus v knížce najdete pár dobrých receptů včetně tohoto.
Časové údaje máme tedy za sebou - 15min včetně přípravy i vaření.
Jen
malé upozornění - jakmile je jídlo hotové musí se ihned podávat, omáčka
strašně rychle tuhne, takže si vše naplánujte až budete mít strávníky
hladové a připravené s vidličkami v rukou :)) a buďte si jistí, že
nezbyde ani špageta.
Ted se podíváme co budeme potřebovat nakoupit ( ingredience jsou přesně pro dva ) :
Ted se podíváme co budeme potřebovat nakoupit ( ingredience jsou přesně pro dva ) :
- 200 g špaget v suchém stavu - 100 g na osobu
- 100g pancetty ( italská sušená slanina, je opravdu dost drahá a špatně se shání, nahradit ji můžete velmi kvalitní anglickou slaninou, nejlepší jsou buď balené od kvalitních firem nebo ve velmi dobrém uzenářství, hlavně nenahrazujte českou slaninou, ta je příliš tlustá )
- 2 čerstvé vejce- 1 vejce na osobu ( nejlepší jsou od babičky , také farmářská apod. )
- olivový olej
- sýry pecorino a parmazán, oba nastrouhané najemno a od obou stejné množství cca 50g od každého ( hlavně nešetřete na sýru, chce to opravdu tuto kombinaci jen parmazán nebude ono )
- pepř, sůl
- potravinářská folie a větší mísa
Ze
všeho nejdřív dáme vařit vodu s 2-3 lžičkami mořské soli, pak si
najemno nakrájíme slaninu, kterou osmažíme na pánvi s olivovým olejem.
Vajíčka rozklepneme do větší mističky a zamícháme spolu s oběma sýry,
mírně opepříme a přidáme pouze špetku soli. Pokud budete mít čerstvé
těstoviny, které se vaří pouze dvě minuty, dejte je vařit až v této
fázi,ale pokud máte klasické sušené dejte je do vody už když smažíte
slaninu. Těstoviny přeceďte a nasypte do větší mísy, do které dáme
opečenou slaninu a nakonec vlijeme těstíško ze sýrů a vajec. Pak mísu
rychle zabalte do folie, no zní to divně,ale je to ten největší fígl
tohohle receptu, takže se nebojte a zamotejte mísu pořádně. Mísou
pořádně zatřepeme do všech stran i dnem vzhůru, díky teplu těstovin a
tomuto zběsilému pohybu dojde k vytvoření té báááječné omáčky, bude
krásně krémová...taky jste si říkali, že v receptu musí být přece jen
kapka smetany...ale omyl fígl je jen v zafoliované míse:)
Pak jen vybalit, naservírovat na talíře a hoooonnnneeeemmm jístt...upozornění na závěr prudce návykové!! :)
Dobrou chuť
Opravdu celá vajíčka? Nepoužívají se tam jen žloutky? Protřepání je super nápad, já to teda třepal v hrnci s pokličkou.
OdpovědětVymazatJojo celá, nepátrala jsem tedy nějak po historii tohoto receptu, jelikož tento recept ( Evy Rýznerové ) mě uchvátil chutí jako žádný jiný, díky protřepávání je omáčka naprosto krémová, bez hrudek a chutná jak kdyby tam byla smetana:)
Vymazatprudce návykové - super upozornění!
OdpovědětVymazat:)) taky mám už solidní závislost!
VymazatJsou vynikající!!!
OdpovědětVymazatJsem ráda, že chutnají :)
Vymazat