Pečená krůtí prsa s medem a slaninou

Tenhle recept jsme si doma hned po prvním ochutnání doslova zamilovali, krůtí maso je díky téhle úpravě dokonale šťavnaté s křupavou slaninou a výborně ochucené díky marinádě. Recept mám z Albert magazínu, jen jsem si ho maličko upravila podle svého. Pro dvě osoby je ideální cca polovina krůtího prsa ( zhruba 700-800 g ) s tím, že porce Vám vyjde bud pro dva na oběd a na večer do sendvičů nebo pro 4 osoby s tím, že nemáte v rodině obřího jedlíka :D Dnes Vám sem tedy dám recept na krůtí prsa ,které jsme podávali s bramborovou kaší a příště na vynikající sendviče s krůtím masem.


Ingredience:

  • cca 700-800 g krůtího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý citronový pepř ( nebo pepř a poté čerstvou či sušenou citronovou kúru )
  • paprikové vločky ( jsou lepší než mletá paprika,ale když neseženete nevadí a dejte trošku té mleté )
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • čerstvý tymián, jedna lžíce
  • posekaný čerstvý rozmarýn , jedna lžíce
  • 5 stroužků česneku, prolisovaného 
  • cca 200-250 g co nejlibovější slaniny
  • kuchyňský provázek na pečení ( když neseženete postačí při troše zručnosti i špejle nebo párátka )
  • 1,5 lžíce lesního medu
  • brambory + mléko + máslo + sůl = na bramborovou kaši jako přílohu

Nejprve roztopíme troubu na 190°C. Celé krůtí prso ze všech stran dobře osolíme a nyní si připravíme marinádu. Do misky dáme olej, ocet, rozmarýn, tymián, česnek a med, vše dobře promícháme a potřeme s marinádou celé prsíčko, tak aby nám ještě 1/3 marinády zbyla. Poté prsíčko ochutíme citronovým pepřem a paprikovými vločkami, opět ze všech stran. 


Nyní obalíme opět ze všech stran maso slaninou, pokud máte kratší kousky je dobře pak celé prso převázat provázkem ,aby slanina neodpadávala nebo jen někde přichytit párátky apod. Provázkem je to,ale nejlehčí. Slaninu potřeme zbylou marinádou, ochutíme pepřem a paprikou. Dáme do zapékací mísy, přikryjeme alobalem a pečeme 60 minut.



Poté sundáme alobal a necháme péct dozlatova cca 30 minut, v tuto dobu bude maso krásně propečené i uprostřed. V téhle fázi už bychom měli mít i téměř hotovou bramborovou kaši. Maso vyndáme z trouby a přikryjeme na pět minut alobalem, tak bude lépe šťavnaté. Až poté odstraníme provázek a krájíme na plátky, které zakapeme výpekem.



Dobrou chuť

Komentáře

  1. No nemám, to bych si dala! Jen škoda, že to zrovna nemůžu :( Ale kruti prsa budu mít dneska taky, ale jen tak lehce opecene, nic moc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak dietní to zrovna moc není :D Takže tvoje úprava bude určitě mnohem zdravější :)

    OdpovědětVymazat
  3. Morčacie mäso mám asi najradšej zo všetkých druhov mäsa, akosi som prestala kupovať kuracie. Super recept určite si spravíme :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky nás tento recept ohromně oslovil, chutnalo nám a rozhodně jsem nepekla naposledy :) Děkuji za tip, M.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to jsem moc ráda, že chutnalo :) My si ho zase nachystáme o víkendu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hledala jsem jednoduchy a zajimavy recept na bio kruti prso z farmy a uz podle Vaseho receptu a fotek jsem vedela ze to bude luxusni zalezitost. Sice jsem zjistila ze mam doma pomerancovy pepr, ne citronovy a jednu stranu masa omylem posypala mletym chili misto paprikou, nicmene maso je po 90min peceni dokonale stavnate a chutove fantasticke! Ted uz jenom pozvat na obed pratele, jinak 700g masa bud jist sama 3dny :-) PS: na obaleni masa mi stacilo 100g slaniny, tak se mi snad povedla i dietnejsi verze.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky