Italské sušenky Cantucci s vánočním kořením
Cantucci
jsou sušenky, které mají svůj původ v Toskánsku kde se tradičně
namáčejí do bílého dezertního vína Vin Santo nebo do hořkého likéru
Averna. Jedná se o různé varianty sladkých kořeněných sušenek, které
jsou tvrdší a křupavější než klasické sušenky, také mají vždy tvar
"půlměsíce". Samozřejmě jsou dobré i jen tak bez vínka nebo k dobré
kávičce. Konkrétně tenhle recept mám z loňského či předloňského časopisu
Apetit,ale zkusila jsem je upéct až letos o Vánocích a setkaly se s
naprostým úspěchem :))) A to i bez vínka. Dělala jsem je dokonce mezi
svátky znova a pak ještě na narozeniny kamarádky, která si je výslovně
vyžádala. Rozhodně nejde o nijak složitý recept ,takže se nebojte, že až
si je Vaše rodina oblíbí strávíte hodiny v kuchyni :))
Ingredience na cca 40-50 půlměsíčků, záleží na velikosti:
- 350g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření ( nejlépe je koupit celé kuličky a rozdrtit je v hmoždíři, tak si uchovají své aroma )
- špetka muškátového květu
- 250 g třtinového cukru
- 3 rozšlehaná celá vejce
- nastrouhaná kůra z 1 bioocitronu ( pokud máte radši vůni pomeranče určitě nahraďte kůru z citronu pomerančovou kůrou )
- 85 g rozinek
- 85 g sušených višní
- 50 g loupaných mandlí
- 50 g nesolených loupaných pistácií
Troubu
předehřejeme na 170°C a mezitím si připravíme těsto. V míse smícháme
mouku s kypřicím přáškem, kořením a cukrem. Až vše smícháme, přidáme
citronovou kůru a dobře rozšlehaná vejce, těsto nejprve promícháme
pomocí vařečky a pak zapracujeme rukama na pomoučněném vále. Až se
dokonale spojí v pružné těsto, zapracujeme do něj celé oříšky, višně i
rozinky. Pokud chcete můžete tři hodinky před začátkem přípravy namočit
višně s rozinkami do rumu, sušenky pak voní ještě o fous lépe a zvlášť u
višní se chuť opravdu vylepší.
Až budete mít oříšky krásně zapracované, rozdělte těsto na 4 stejné díly a z každého vyválejte asi 30 cm dlouhý váleček. Plech vyložte pečícím papírem a na každý dejte dva válečky,ale pozor ať nejsou moc blízko u sebe, počítejte s tím, že se válečky mírně roztečou do stran. Pečeme cca 25min jen do té doby než těsto zpevní,ale stále zůstává bledší. Válečky necháme trošku vychladnout a pak je nakrájíme vroubkovaným nožem na pečivo. Krájíme trochu šikmo na cca centimetrové plátky. Ty pak klademe zpět na plech. Troubu ztlumíme na 130°C a pečeme zhruba 20min, tady je čas trochu od oka, jelikož já je pekla vždy o něco dýl, prostě jakmile zezlátnou vyndáme je z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí už můžeme mlsat, v této chvíli jsou totiž nějkřupavější, prostě super suchárky :)) ale nedoporučuji pro dědečky a babičky s umělým chrupem..
Dobrou chuť
Ty mám ráda!
OdpovědětVymazatJá taky, nejprve jsem se fakt bála komentářů na téma jak jsou sušenky tvrdé apod., ale po vyzkoušení jsem si je i s přítelem fakt zamilovala a hlavně díky směsi koření krásně voní :)))
Vymazatwau, aj tieto sušienky sa mi páčia! ....viem si predstaviť aj tú vôňu :-).....a krásne fotky!
OdpovědětVymazatJsou fakt strašně dobré, mohu jen doporučit, variant na tyto sušenky je hoodně
Vymazat