Plněné žampiony Portobello

Dnešní recept je opět jednoduchý a má hned dvojí využití, buď jako předkrm, kdy dáte každému jeden kus portobella nebo jako chutná zdravější večeře s pečivem a samozřejmě 2-3ks žampionů na jednoho. Já dávám přednost variantě večeře :) Příjemně zasytí a je to vítaná  změna. Žampiony Portobello jsou chutí totožné jako hnědé krémové jen jsou o dost větší a proto se jim říká steakové, existuje totiž mnoho receptů kdy tento druh žampionů nahrazuje maso, třeba takový žampionový hamburger :)

Časové údaje: příprava cca 10-15min, pečení cca 15 min

Ingredience pro dvě osoby:
  • 4 ks Portobello žampionů
  • cca 2 ks klasického krémového žampionu ( hnědý )
  • 100 g slaniny
  • trochu čerstvé nasekané petželky
  • kousek másla
  • olivový olej
  • 1 malá žlutá cibule
  • 1 větší stoužek česneku
  • trocha dobrého sýra ( např. čedar, ementál apod. )
  • sůl,pepř
  • pečivo k podávání, nejlépe francouzská bagetka
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C a plech si vyložíme pečícím papírem. Na plech rozložíme oloupané Portobello,které jsme předtím zbavily nožiček. Dva malé žampiony také oloupeme a spolu s nožičkami od steakových ,nasekáme na malé kostičky. Cibuli i slaninu nakrájíme také na jemnější kostky a česnek prolisujeme. Na pánev dáme kousek másla,přidáme cibuli. Po třech minutách přihodíme slaninu a za stálého míchání smažíme mírně dokřupava. Pak přidáme na minutu česnek, vypneme a přisypeme petrželku. Ochutíme solí a pepřem, nemusíme až tak šetřit houby chuť dost stáhnou.



Touto směsí plníme Portobello , navrh nakrájíme na plátky sýr, pokapeme celé olivovým olejem a dáme zapéct do trouby. Až budou zlatavé , vyndáme houby na talíře a šťávu co vytekla na pečící papír na ně nalijeme, je výborná a pečivo se do ní krásně namáčí :)))) Mňam. Ihned servírujeme jelikžo houby rychle stydnou.


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Teď abych sháněla portobello žampiony! Ale kde? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) já je občas seženu na trhu ,ale častěji klasika Globus :)))

      Vymazat
    2. Praha 9 Satalice - Samyco - pěstírna čerstvých hub i s prodejnou. ;) Dneska jsem je tam koupila. Recept vyzkoušíme v neděli.

      Vymazat
    3. Díky za tip, určo kouknu bydlíme kousíček odtud :)

      Vymazat
  2. hneď by som si dala, úžasný recept :-)

    OdpovědětVymazat
  3. UUf, šampiňóny sú moja láska :-) to skúsim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda celkově houby miluju, ale letos jsem se ještě nedostala na ty lesní :((( Tak alespon tyhle moooc dobré žampionky mi jsou útěchou

      Vymazat
  4. Mnam, zapecene zampiony taky doma muzeme, uz dlouho nebyly a ja koupila krabicku, sice trochu mensich, ale i tak asi skonci v troube :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás tady dýl nebyly,ale víc než potěšily, receptů je mnoho tenhle ale děláme nejčastěji:)

      Vymazat
  5. Nejlépe je koupit žampionový substrát a vypěstovat si je. Plodí po etapách -zrovna dnes jsem sklidila první várku-hlavičky v průměru 15 - 20 cm a bylo jich 12 kousků.Nenáročné na pěstování - jen se musí zalévat a mít teplotu do 25 °C.(mám je v obýváku pod oknem). Krabice s cca 8 kg substrátu stojí něco kolem 100 Kč. Dobrou chuť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm zajímavý nápad , myslím, že někoho určitě inspiruje :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky