Čokoládovo-cuketová buchta

Od babičky se mi doma sešlo pár cuket tak jsem si řekla co s nimi , chtěla jsem nějaké netradiční využití a když jsem listovala starými časopisy, zaujal mě recept v Apetitu. Jedná se o krásně vlhký dortík s dokonale čokoládovou chutí, pro čokoholiky ideální včetně čokoládové polevy,která byla v receptu také ,mě ale stačil bohatě bez ní. Slibuji, že u tohohle receptu se určitě nebudete dusit drobky, cuketa dělá divy a buchta zůstává krásně vláčná po celou dobu.


Časové údaje: příprava cca 20 min, pečení cca 50 min

Ingredience do klasické dortové formy o průměru 22-24cm:
  • 350 g polohrubé mouky ( může být i špaldová nebo celozrnná , prostě dle chuti , konzistenčně může být hladká nebo polohrubá )
  • 3/4 sáčku prášku do pečiva
  • 30-50 g kvalitního kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička soli
  • 170ml extra panenského olivového oleje
  • 350 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 500 ml nahrubo nastrouhané oloupané cukety ( cca dvě středně velké  a ano v ml, prostě cuketu nacpěte do odměrky na tekutiny )
  • 150 g nasucho opražených a posekaných lískových nebo vlašských oříšků
Troubu si předehřejeme na 160°C, ořechy nahrubo posekáme a nasucho opražíme na pánvi ( cca 3minuty ). V míse smícháme mouku, kypřicí prášek, kakao,koření a sůl. V jiné míse zase olej, cukr, vejce, vanilkový extrakt a nastrouhanou cuketu. Pak smícháme obě směsi dohromady a přidáme ořechy.


Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto a dáme péct do trouby, pečeme minimálně půl hodiny a poté zkoušíme špejlí zda je těsto hotové.  Když je špejle čistá ( bez těsta ) buchtu vyndáme a necháme deset minut chladnou ve formě. Vyjmeme z formy a necháme dochladnout na mřížce. Až je úplně chladná můžeme ještě polít čokoládou/čokoládovou polevou nebo už jen servírujeme. Musím říct, že vlhkost buchty dokonale podporuje čokoládovou chuť, budete v sedmém nebi :))))




Dobrou chuť

Komentáře

  1. Môžem len potvrdiť, že je vynikajúci :) Aj ja som ho robila...:)

    http://denisacveckova.blogspot.sk/2012/07/cuketovy-kolac-s-cokoladovou-polevou.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) tak tomu říkám náhoda, alespoň to potvrzuje o jak dobrý recept se jedná...u nás zmizel hoodně rychle

      Vymazat
  2. Dělávám cuketovou s podmáslím, tak příště vyzkouším tuto, protože vypadá fakt krásně a lákavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm to zní taky moc dobře!:) A ve světlé verzi?

      Vymazat
  3. Tak ta vyopadá nádhrně! Já dělal velice nedávno cuketovou s mandlemi a čokoládou: http://madlinakuchyne.blog.cz/1208/cuketova-buchta-s-mandlemi-a-cokoladou-vytecna a byla fakt perfektní, takže tuhle určitě taky brzy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani jsem netušila jak jsou cuketové buchty oblíbené :) ale jak vidím až až skvělé, určitě všechny varianty ráda vyzkouším

      Vymazat
  4. to by som si dala, vyzerá lákavo:-)...krásne fotky Janka!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je bomba! Zítra jdu na ní!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) tak doufám, že bude chutnat !:))

      Vymazat
  6. Mňam! Vypadá skvěle! Cuketové buchty mám moc ráda a ještě s tou čokoládou, to musí být mana nebeská :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A čokoláda s cuketou to je kombinace !:)))

      Vymazat
  7. Výborný recept, rychlá příprava i konzumace.. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je to mňamka, dělala jsem ji do bábovkové formy.

    OdpovědětVymazat
  9. Jéé do bábovkové formy mě nenapadlo,ale muselo to být krásné že ?:)

    OdpovědětVymazat
  10. Hlavní důvod byla lenost, protože mám silikonovou a nemusím ji vymazávat, pěkně se to tam vlezlo.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky