Špagety Carbonara

Také si občas říkáte, že máte málo času uvařit kvalitní, dobrý oběd nebo večeři ? Mám skvělé řešení - pravé špagety Carbonara. Určitě je znáte z italských restauracích a přemýšlíte o jak složité jídlo se jedná..ale opak je pravdou, tohle jídlo máte do 15ti minut hotové. Hlavní podmínkou,aby se recept povedl jsou kvalitní suroviny, na kterých opravdu nešetřete.


Recept jsem našla v zajímavé a vtipné knížce - Říkal jsi ti amo od Evy Rýznerové. Knížka je autobiografická a popisuje autorčino seznámení s okouzlujícím italským krasavcem, který jí naučí, že jídlo je láska :) , plus v knížce najdete pár dobrých receptů včetně tohoto.

Časové údaje máme tedy za sebou - 15min včetně přípravy i vaření.

Jen malé upozornění - jakmile je jídlo hotové musí se ihned podávat, omáčka strašně rychle tuhne, takže si vše naplánujte až budete mít strávníky hladové a připravené s vidličkami v rukou :)) a buďte si jistí, že nezbyde ani špageta.


Ted se podíváme co budeme potřebovat nakoupit ( ingredience jsou přesně pro dva ) :
  • 200 g špaget v suchém stavu - 100 g na osobu
  • 100g pancetty ( italská sušená slanina, je opravdu dost drahá a špatně se shání, nahradit ji můžete velmi kvalitní anglickou slaninou, nejlepší jsou buď balené od kvalitních firem nebo ve velmi dobrém uzenářství, hlavně nenahrazujte českou slaninou, ta je příliš tlustá )
  • 2 čerstvé vejce- 1 vejce na osobu ( nejlepší jsou od babičky , také farmářská apod. )
  • olivový olej
  • sýry pecorino a parmazán, oba nastrouhané najemno a od obou stejné množství cca 50g od každého ( hlavně nešetřete na sýru, chce to opravdu tuto kombinaci jen parmazán nebude ono )
  • pepř, sůl
  • potravinářská folie a větší mísa
Ze všeho nejdřív dáme vařit vodu s 2-3 lžičkami mořské soli, pak si najemno nakrájíme slaninu, kterou osmažíme na pánvi s olivovým olejem. Vajíčka rozklepneme do větší mističky a zamícháme spolu s oběma sýry, mírně opepříme a přidáme pouze špetku soli. Pokud budete mít čerstvé těstoviny, které se vaří pouze dvě minuty, dejte je vařit až v této fázi,ale pokud máte klasické sušené dejte je do vody už když smažíte slaninu. Těstoviny přeceďte a nasypte do větší mísy, do které dáme opečenou slaninu a nakonec vlijeme těstíško ze sýrů a vajec. Pak mísu rychle zabalte do folie, no zní to divně,ale je to ten největší fígl tohohle receptu, takže se nebojte a zamotejte mísu pořádně. Mísou pořádně zatřepeme do všech stran i dnem vzhůru, díky teplu těstovin a tomuto zběsilému pohybu dojde k vytvoření té báááječné omáčky, bude krásně krémová...taky jste si říkali, že v receptu musí být přece jen kapka smetany...ale omyl fígl je jen v zafoliované míse:)


Pak jen vybalit, naservírovat na talíře a hoooonnnneeeemmm jístt...upozornění na závěr prudce návykové!! :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Opravdu celá vajíčka? Nepoužívají se tam jen žloutky? Protřepání je super nápad, já to teda třepal v hrnci s pokličkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo celá, nepátrala jsem tedy nějak po historii tohoto receptu, jelikož tento recept ( Evy Rýznerové ) mě uchvátil chutí jako žádný jiný, díky protřepávání je omáčka naprosto krémová, bez hrudek a chutná jak kdyby tam byla smetana:)

      Vymazat
  2. prudce návykové - super upozornění!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky