Falešná dršťková polévka

Co vy a klasická dršťková polévka? Já ji jako malá nenáviděla, fuj dršťky byly slizké a divně gumové no a teď? To mám stejně :D Prostě mi to nechutná, ale jelikož je jinak polévka sama o sobě výborná bylo mi líto ji přestat vařit, takže začalo pátrání po tom čím dršťky nahradit. A oblíbili jsme si doma hned dvě varianty, jedna je méně dostupná a druhou seženete v každém trochu větším supermarketu. První variantou je houba jménem Kotrč, tu si ale pěkně v lese musíte najít sami až bude sezóna. Je s ním trochu práce, vypadá totiž jako mořská houba s mnoha, opravdu mnoha zákrutami ,kde se skrývá hlína, takže vyplachování pod studenou vodou je pěkná práce. Pak už se jen natrhá nebo nakrájí na malé kousky a postupuje se stejně jako u druhé varianty (jen osmahneme kratší dobu a delší dobu houbu vaříme v polévce), kterou je Hlíva ústřičná. Ano tu už seženete mnohem snadněji. V tomto receptu, který mám z kuchařky Koko je Hlíva dokonale usmažená dokřupava, což je lepší než naše doteď praktikovaná varianta pouze uvařené hlívy. Křupavá je o milion procent lepší, co ovšem doporučuji, nešetřete s množstvím zakoupené hlívy,  dlouhým smaženým se smrskne snad ještě víc než, když děláte špenát :)


Ingredience pro 4 osoby:
  • hlíva ústřičná, čím víc tím líp, já koupila 400 g a bylo to málo pomalu i pro dva
  • olivový olej 
  • 1,5-2 litry dobrého silného hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 menší žlutá cibule
  • kousek másla
  • 2-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce uzené mleté papriky
  • majoránka
  • petrželka , ideálně čerstvá
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • hladká mouka a kousek másla na jíšku (zpěněné máslo zasypeme hladkou moukou a  za stálého míchání vytvoříme tmavší jíšku)
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dozlatova na kousku másla. K cibuli přisypeme koření - kmín, obě papriky a asi minutu celé za stálého míchání prohřejeme, takže se koření krásně rozvoní. Zalijeme horkým vývarem a vmícháme potřebné množství již hotové jíšky. Polévku necháme mírně probublávat než bude dostatečně hustá. Poté dokonale dochutíme solí a pepřem, přidáme sušenou majoránku a čerstvou petrželku.


Mezitím co nám polévka probublává je načase nachystat hlívu. Z hlívy odřízneme nejtvrdší konec a jinak jí nakrájíme na silnější proužky. Poté orestujeme na olivovém oleji s kouskem másla. Smažíme zprudka cca deset minut, aby hlíva ztratila přebytek vody a začala jak říká Koko chrastit :) Což  opravdu dělá, krásně křupavý zvuk. Hlíva bude krásně zlatavá a křupavá, poté ji dochutíme solí a pepřem. 

Polévku ještě dochutíme prolisovaným česnekem a vhodíme do ní osmaženou hlívu, podáváme s pečivem. Jakmile jednou ochutnáte falešnou dršťkovou polévku s křupavou hlívou nebo kotrčem nebudete chtít už klasiku :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Mňam! :) Mám ji ráda, dělám ji, ale s křupavou jsem ji ještě neměla. Takže dnešní oběd je jasný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jí taky do teď dělala jen s vařenou a nedá se to srovnat, Koko je prostě inovátor na jedničku :)

      Vymazat
  2. Asi udělám v sobotu! Píšu si: koupit hlívu. Dík za připomenutí! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Takovou polévku dělá babička a je fakt moc dobrá :)

    http://life-by-mrsjagr.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Pravou dršťkovou polévku bych asi nikdy nesnědla, ale tahle falešná varianta vypadá úžasně. Houby miluju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já houby taky zbožňuji snad ve všech úpravách a výhodou této, je , že pokud někomu na houbách vadí jakoby slizkost,měkkost tak tady najde jen dokonalou křupavou chu´t

      Vymazat
  5. tiež som držkovú kedysi nenávidela a teraz je moja obľúbená :) musím skúsiť aj túto verziu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se přes ten dětský odpor prostě nějak nepřenesla pořád :D

      Vymazat
  6. jé zrovna mám v lednici hlívu, tak ji asi zkusím;)

    OdpovědětVymazat
  7. Jani úžasná polévka, která zahřeje hlavně v těchto dnech :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky