Cibulačka
Kdo by neznal tuto zdravou a krásně vonící polévku, která je u nás oblíbená v každém ročním období. Hlavní ingrediencí jak název jasně napovídá je cibule, konkrétně žlutá ( kuchyňská ) cibule. Polévka zahřeje i zasytí, když si dáte trochu větší porci stačí i jako hlavní chod - je totiž doplněná o bílkovinu v podobě sýra a sacharidů z francouzských bagetek.
Pojďme se podívat trochu více na tu kouzelnou zeleninu, kterou používáme v kuchyni téměř všude - jako základ omáček, jako překrm či léčebný čaj.
"Původ cibule není tak úplně jasný,ale s největší pravděpodobností sahá do Asie, kde rostla nejprve jako planá rostlina. Cibule historicky sahá až do dávnověku . O jejím používání, hlavně pro její léčebné účinky , jsou záznamy již na hliněných tabulkách Sumerů. No není to tedy v kuchyni žádná novinka :) V dnešní době existuje mnoho druhů - bílé, žluté, červené, šalotky apod. Kouzelnou látkou obsaženou v cibuli je Alicin, díky němuž nám cibule usnadňuje průběh angín, nachlazení, chřipek a kašle. Myslím,že vymačkanou šťávu smíchanou s cukrem známe od babiček asi všichni, teda alespoň pro mě žádná lahoda :))) Cibule samozřejmě obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů, které posílí imunitu. Také usnadňuje trávení, vylučování žaludečních šťáv a zvyšuje chuť k jídlu."
No jak vidíte jedná se o všelék, takže si honem pojďme udělat polévku.
Ingredience:
Přidáme sůl, pepř a majoránku podle chuti. Majoránka je jemná bylinka, která nevydrží dlouhý var, proto se přidává až ke konci aby měla silnou chuť. Na dno talířů nahrubo nastrouháme trochu sýra, zalijeme polévkou a navrch podle libosti sypeme opečené krutonky.
Dobrou chuť
Pojďme se podívat trochu více na tu kouzelnou zeleninu, kterou používáme v kuchyni téměř všude - jako základ omáček, jako překrm či léčebný čaj.
"Původ cibule není tak úplně jasný,ale s největší pravděpodobností sahá do Asie, kde rostla nejprve jako planá rostlina. Cibule historicky sahá až do dávnověku . O jejím používání, hlavně pro její léčebné účinky , jsou záznamy již na hliněných tabulkách Sumerů. No není to tedy v kuchyni žádná novinka :) V dnešní době existuje mnoho druhů - bílé, žluté, červené, šalotky apod. Kouzelnou látkou obsaženou v cibuli je Alicin, díky němuž nám cibule usnadňuje průběh angín, nachlazení, chřipek a kašle. Myslím,že vymačkanou šťávu smíchanou s cukrem známe od babiček asi všichni, teda alespoň pro mě žádná lahoda :))) Cibule samozřejmě obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů, které posílí imunitu. Také usnadňuje trávení, vylučování žaludečních šťáv a zvyšuje chuť k jídlu."
No jak vidíte jedná se o všelék, takže si honem pojďme udělat polévku.
Ingredience:
- 100-130 g másla ( plus na opečení bagetek )
- trocha olivového oleje
- 5 velkých cibulí ( opravdu větší, nebo víc malých )
- 100 ml bílého vína
- majoránka
- sůl, pepř
- 1-1,5 hovězího vývaru
- francouzské bagetky
- sýr Gruyère
Přidáme sůl, pepř a majoránku podle chuti. Majoránka je jemná bylinka, která nevydrží dlouhý var, proto se přidává až ke konci aby měla silnou chuť. Na dno talířů nahrubo nastrouháme trochu sýra, zalijeme polévkou a navrch podle libosti sypeme opečené krutonky.
Dobrou chuť
Člověk si zapláče, ale výsledek stojí za to, jednoduché a dobré...:)
OdpovědětVymazatPřeeesně :))) v jednoduchosti je nejen krása,ale i chuť
VymazatRozhodne si poplacu, abych si ji mohla dat :)
OdpovědětVymazat:) jojo cibulačka a česnečka to jsou moje oblíbené klasické polévky, u jedné si popláču a u druhé trošku zasmrdím,ale ani jednu si neodpustím :))
Vymazat