Vícezrnný domácí chléb
Po delší pauze jsem zase dostala chuť na dobrý domácí chléb ( i když ne kváskový, ještě jsem si ho stále nezaložila :)) a zatím si nějak vystačím s těmito variantami nekváskových chlebů. Tento chléb obsahuje jak název napovídá více zrn, semínek a přitom není tak hutný jako žitný. Hodí se spíše na slané varianty, dobrý je k domácí paštice, salátu nebo jen tak s lučinou :) Recept je poměrně snadný a rychlý, takže pokud nemáte s pečením chleba bez pekárny zkušenosti, tak se nemusíte bát vyzkoušet tento recept. Jediné co potřebujete je forma na chléb.
Ingredience:
Z těsta vytvarujeme kouli a dáme do čisté mísy, přikryjeme folií a necháme hodinku až hodinku a půl kynout. Mezitím si vymažeme formu na chleba máslem, to aby nám pak šel chléb krásně vyklopit. Až těsto vykyne, vytvarujeme z něj "šišku" jako na knedlík a vložíme do vymazané formy, přikryjeme už jen utěrkou a necháme zase hodinku odpočívat. Předehřejeme si troubu na 220°C, až bude dostatečně vyhřátá vložíme na dno nádobu se studenou vodou, zavřeme a za pět minut vložíme formu s těstem,opět zavřeme a spolu s vodou necháme dalších pět min. Nádobu vyndáme a chléb klasicky dopečeme. Voda se dává proto ,aby byla pěkná kůrčička. Chléb je upečený poměrně rychle, pozor tolik nezhnědne, takže po 15ti minutách určitě zkontrolujte i vyklopením na mřížku a poklepem na spodní stranu, dutý zvuk napoví , že už máme hotovo,pokud si nejsme jisti zkusíme test špejlí.
Pak už jen vyndáme a necháme zchladnout na mřížce. Rychlovka ne? :)
Dobrou chuť
Ingredience:
- 250 g hladké celozrnné mouky ( seženete ji i v supermarketech , dmce nebo zdravé výživě )
- 190 g hladké bílé mouky
- 150g semínek ( vhodné jsou dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná drcená i ovesné vločky, záleží co zrovna doma, poměr si určete podle toho co vám nejvíc chutná, já dala všechny krom vloček )
- 10 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- 340 ml vlažné vody
- trocha mouky na vál ( hladká nebo celozrnná )
Z těsta vytvarujeme kouli a dáme do čisté mísy, přikryjeme folií a necháme hodinku až hodinku a půl kynout. Mezitím si vymažeme formu na chleba máslem, to aby nám pak šel chléb krásně vyklopit. Až těsto vykyne, vytvarujeme z něj "šišku" jako na knedlík a vložíme do vymazané formy, přikryjeme už jen utěrkou a necháme zase hodinku odpočívat. Předehřejeme si troubu na 220°C, až bude dostatečně vyhřátá vložíme na dno nádobu se studenou vodou, zavřeme a za pět minut vložíme formu s těstem,opět zavřeme a spolu s vodou necháme dalších pět min. Nádobu vyndáme a chléb klasicky dopečeme. Voda se dává proto ,aby byla pěkná kůrčička. Chléb je upečený poměrně rychle, pozor tolik nezhnědne, takže po 15ti minutách určitě zkontrolujte i vyklopením na mřížku a poklepem na spodní stranu, dutý zvuk napoví , že už máme hotovo,pokud si nejsme jisti zkusíme test špejlí.
Pak už jen vyndáme a necháme zchladnout na mřížce. Rychlovka ne? :)
Dobrou chuť
tak ten vypadá neskutečně! :)
OdpovědětVymazatDěkuju :))
VymazatTak do toho jdu :) Jenom mám menší dotaz: Jak velký je ten chleba?
OdpovědětVymazatPo 4 lidi k večeři akorát, středně velký..není to žádný úplně mega bochník :) My dva jsme ho měli na dva večery
Vymazatkrásny chlebík a aj tvoj blog a velmi sa mi páčia aj fotky!:-))
OdpovědětVymazatMockrát děkuji. Chvály není nikdy dost hahahaa:))))
Vymazat:-))))))
OdpovědětVymazatChlebík je krásny, mňam milujem domáci, čerstvý ešte teplý natretý len tak, s pravým maslom :) ja sa momentálne chystám na chlieb so sušenými paradajkami :)))
OdpovědětVymazatTen mám taky v plánu, jen jsem ještě nehledala recept, takže se moc ráda nechám inspirovat :)..jojo máslo ,když je poctivé ( koupila jsem takové asi dvakrát na trhu ) je neuvěřitelně mléčné a strašně dobré..
Vymazat