Cibulový koláč se sýrem
Pod tímto šíííííleně dlouhým názvem se skrývá Italský chléb Schiacciata ( v překladu - zmačkaný chléb, přesný překlad je rozdrcený,ale v tomto kontextu se jedná o zmačkaný chléb :) , tento chléb se peče v Itálii na mnoho variant, naslano i sladko. V této kombinaci se jedná o luxusní italskou večeři k dobrému vínu :) Pro dva je to velká porce a vždy něco zbude, ideálně pro 3-4 osoby. Troufám si říct, že si tento zmačkaný chléb naprosto zamilujete!! Navzdory tomu , že se rozhodně nejedná o rychlý recept. Je zde potřeba vše dobře naplánovat, hlavně kvůli kvásku.
Časové údaje: kvásek 12-36h ( já většinou nechávám něco málo přes 24 hodin ), kynutí těsta 1 1/2- 2 hodiny, dokynutí 30min a pečení cca 30min
Jak sami vidíte je potřeba plánovat, aby Vás hladová rodina nebo návštěva nechtěla místo ovací uškrtit :) Ale snaha se zde vyplatí! Teď se podíváme na ingredience, předem upozorňuji, že tento recept vyžaduje kvalitnější sýr, tradičně se zde využívá Gruyere, ten je výborný,ale dražší. Můžete alternativně použít i pravý Ementál.Ale určitě ne Eidam, pokud se Vám nechce kupovat dražší sýr radši udělejte jiný recept, jelikož když si představíte kolik práce a času do chleba investujete a pak chuť zazdíte bezchutným eidamem je to opravdu škoda, zde je potřeba sýr výraznější chuti.
Ingredience na kvásek:
Ingredience na těsto:
Těsto by mělo krásně zdvojnásobit objem, poté zparcujeme v bochánek, který vypracujeme v placku velikosti cca 24cm, tu přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme hezky kynout 30min.
Ingredience na náplň:
Troubu předehřejeme na 200°C. Cibuli nakrájíme na osminky ( ty můžeme pokud chceme ještě napůl ), sýr nastrouháme a jdeme na vrstvení. Těsto nám krásně zdvojnásobilo objem, nyní špičkami prstů uděláme do těsta menší důlky, jako do focaccii. Posypeme cibulí, sýrem, solí,lístky čerstvého tymiánu a zakapeme olivovým olejem - už teď to vypadá krásně :) Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba třicet minut dozlatova. Nelekejte se, že těsto docela vykyne, proto se nebojte dát všechnu cibuli a až do krajů, ono až chleb vykyne bude vám to připadat akorát. Chléb krájíme ihned po vyndání z trouby a jíme jakmile zchladne na přijatelnou teplotu. Schiacciata je nejlepší ještě teplá , druhý den je chléb také dobrý,sýr ale vynikne když je krásně vlažný a ovoněný tymiánem :))) Myslím, že Vám bude mooooc chutnat ..
Dobrou chuť
Časové údaje: kvásek 12-36h ( já většinou nechávám něco málo přes 24 hodin ), kynutí těsta 1 1/2- 2 hodiny, dokynutí 30min a pečení cca 30min
Jak sami vidíte je potřeba plánovat, aby Vás hladová rodina nebo návštěva nechtěla místo ovací uškrtit :) Ale snaha se zde vyplatí! Teď se podíváme na ingredience, předem upozorňuji, že tento recept vyžaduje kvalitnější sýr, tradičně se zde využívá Gruyere, ten je výborný,ale dražší. Můžete alternativně použít i pravý Ementál.Ale určitě ne Eidam, pokud se Vám nechce kupovat dražší sýr radši udělejte jiný recept, jelikož když si představíte kolik práce a času do chleba investujete a pak chuť zazdíte bezchutným eidamem je to opravdu škoda, zde je potřeba sýr výraznější chuti.
Ingredience na kvásek:
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 150 ml vlažné vody
- 125g hladké bílé mouky
Ingredience na těsto:
- 1 1/2 lžičky sušeného droždí
- 200ml vlažné vody
- 375g hladké pšeničné mouky
- 1 1/2 lžičky jemně mleté soli
- 3 lžíce olivového oleje
Těsto by mělo krásně zdvojnásobit objem, poté zparcujeme v bochánek, který vypracujeme v placku velikosti cca 24cm, tu přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme hezky kynout 30min.
Ingredience na náplň:
- 3 středně velké červené cibule
- 200g sýra Gruyere ( nastrouhaného na jemno nebo nahrubo, či kombinace )
- 2 lžičky čerstvého tymiánu ( není třeba přesně dodržet množství, prostě odhadem,ale je nutná čerstvá)
- 4 lžíce olivového oleje ( zas spíš odhadem )
- 1 lžička soli
Troubu předehřejeme na 200°C. Cibuli nakrájíme na osminky ( ty můžeme pokud chceme ještě napůl ), sýr nastrouháme a jdeme na vrstvení. Těsto nám krásně zdvojnásobilo objem, nyní špičkami prstů uděláme do těsta menší důlky, jako do focaccii. Posypeme cibulí, sýrem, solí,lístky čerstvého tymiánu a zakapeme olivovým olejem - už teď to vypadá krásně :) Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba třicet minut dozlatova. Nelekejte se, že těsto docela vykyne, proto se nebojte dát všechnu cibuli a až do krajů, ono až chleb vykyne bude vám to připadat akorát. Chléb krájíme ihned po vyndání z trouby a jíme jakmile zchladne na přijatelnou teplotu. Schiacciata je nejlepší ještě teplá , druhý den je chléb také dobrý,sýr ale vynikne když je krásně vlažný a ovoněný tymiánem :))) Myslím, že Vám bude mooooc chutnat ..
Dobrou chuť
Bravissima,komplimenti, opravdu velmi dobré...:)
OdpovědětVymazat:))) děkuji
VymazatVypadá to velmi chutně! Mňam!
OdpovědětVymazatděkuji..a jak to teprve chutná :)
Vymazatmňaaam, Jani nie si ty náhodou talianka? také dobroty ty vypekáš. A ten kvások tak dlho kysne? kombinácia červenej cibule, kvalitného syru, tymiánu a olivového oleja to znie naozaj veľmi lákavo.
OdpovědětVymazatP.S. nominovala som ťa na ocenenie, pozri na môj blog...
Jééé děkuji za ocenění :)) Mé první...hmmm skvělé. Italka sice ne..ale doufám, že tu zemi jednou procestuju křížem krážem a ochutnám vše co se mi připlete do cesty :)
Vymazat