Špenátovo-rukolový salát s tofu
Tento salátek jsem okoukala v jedné vegetariásnké restauraci v Praze, tak mi zachutnal, že jsem si ho musela zkusit udělat i doma a povedl se na jedničku. Jedná se o rychlé a zdravé jídlo, plné vitamínů, lehce stravitelných bílkovin a minerálů. Prostě ideální na jaro, léto a dietní období. A hlavně moooc dobře chutná! Důležitou ingrediencí je zde uzené tofu, hodí se sem více než klasické, dá se koupit snadno v dmdrogerii, zdravých výživách nebo i supermarketech, cenově se také hodně liší od 35-150Kč. Takže škála je opravdu pestrá. Nemyslím si , že je zde nutné nakupovat to nejdražší , já kupuji kolem 40-50 Kč a jsem vždy spokojená. Mírně se od sebe chuťově liší, takže testujte ať najdete tu svou oblíbenou značku, My si s přítelem oblíbili asi nejvíc z DM drogerie, je pro mě chuťově nejlepší. Teda zatím :)
Historie Tofu sahá až několik let před naším letopočtem a vzniklo jak jinak než v Číně, později se rozšířilo do všech asijských zemí, pak do Ameriky a Evropy. Dnes díky rozšíření vegetariánství a všeobecnému zájmu o zdravé potraviny si získává oblibu i u nás. Tofu vzniká srážením čerstvého sójového mléka. Jedná se tedy o chuťově velmi jemný produkt, který snadno přijímá chutě ostatních ingrediencí,může se tedy využít na přípravu slaných i sladkých jídel. Ve vegetariánské a veganské kuchyni je oblíben hlavně díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin, které nahrazují maso. Další nesmírnou výhodou tohoto sójového zázraku je nízkokalorická hodnota, proto je také vhodné při snižování cholesterolu i nadváhy.Obsah živin se leší dle druhu tofu, v průměru lze říci , že ve 100g tofu je cca 10g bílkovin, 4,5 g tuku, 1 g sacharidů, 100 mg vápníku a další cenné látky jako například hořčík a železo. Nesmíme opomenout , že je také zásadotvroné ( dnes máme převážně kyselinotvornou stravu což nám dlouhodobě nesvědčí ), lehce stravitelné a má nízký glykemický index. Takže pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, určitě mohu jen doporučit a nejlépe začít s uzeným druhem, ten připomíná chutí uzeniny.
Ingredience pro dvě až tři osoby ( trochu odhadem :) :
Na talíře rozdělíme stejným dílem rukolu a špenát, na ně rozložíme na větší kousky nakrájená sušená rajčata. Česnek můžeme překrojit na půl a rozložíme na salát. Tofu nakrájíme na plátky a na troše olivového oleje opečeme dozlatova z obou stran na pánvičce. Ještě teplé rozložíme na talíře, posypeme nahrubo nastrouhaným parmazánem a lehoulince pokapeme olivovým olejem.
Nyní je čas na dresing, pokud máme kupovaný je vše lehčí, ale já pokud mám trochu vína dělám ho sama , je to jednoduché. Potřebujeme cca 100ml červeného vína a stejné množství červeného balsamica a zhruba 3 lžíce třtinového cukru, vše smícháme a vlijeme na pánev. Zahříváme dokud nedostaneme požadovanou hustotu , pozor směs houstne i po odstavení. Pokud se nám zdá moc hustá naředíme vodou, ale jen lehce. Jakmile je glazé hotové přelijeme jím salátek. Pozor spíš míň než víc, glazé je hodně výrazné. Ale k chuti uzeného tofu a pečeného česneku je přímo dokonalé :)Nemusíte se ani bát , že byste po pečeném česnku nemohli na pokec s kamarádkou, poradu nebo i rande, pečený česnek ztrácí téměř všechen svůj pach a zůstává jen o dost jemnější chuť. A nepálí po něm ani žáha. Myslím, že si tenhle salátek zamilujete stejně jako já :)
Dobrou chuť
Historie Tofu sahá až několik let před naším letopočtem a vzniklo jak jinak než v Číně, později se rozšířilo do všech asijských zemí, pak do Ameriky a Evropy. Dnes díky rozšíření vegetariánství a všeobecnému zájmu o zdravé potraviny si získává oblibu i u nás. Tofu vzniká srážením čerstvého sójového mléka. Jedná se tedy o chuťově velmi jemný produkt, který snadno přijímá chutě ostatních ingrediencí,může se tedy využít na přípravu slaných i sladkých jídel. Ve vegetariánské a veganské kuchyni je oblíben hlavně díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin, které nahrazují maso. Další nesmírnou výhodou tohoto sójového zázraku je nízkokalorická hodnota, proto je také vhodné při snižování cholesterolu i nadváhy.Obsah živin se leší dle druhu tofu, v průměru lze říci , že ve 100g tofu je cca 10g bílkovin, 4,5 g tuku, 1 g sacharidů, 100 mg vápníku a další cenné látky jako například hořčík a železo. Nesmíme opomenout , že je také zásadotvroné ( dnes máme převážně kyselinotvornou stravu což nám dlouhodobě nesvědčí ), lehce stravitelné a má nízký glykemický index. Takže pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, určitě mohu jen doporučit a nejlépe začít s uzeným druhem, ten připomíná chutí uzeniny.
Ingredience pro dvě až tři osoby ( trochu odhadem :) :
- 200g tofu ( což je jedno balení )
- pečivo k podávání
- rukola
- baby špenát
- sušená rajčata ( tady jsou vhodná již naložená v oleji, jsou měkčí než jen sušená )
- 1/2 palice česneku ( neloupané, jen rozdělené na stroužky )
- parmazán nebo pecorino
- olivový olej ( může být i avokádový )
- červené víno, trocha třtinového cukru a ocet balsamico ( můžete nahradit hotovým balsamicovým glazé/ redukci )
Na talíře rozdělíme stejným dílem rukolu a špenát, na ně rozložíme na větší kousky nakrájená sušená rajčata. Česnek můžeme překrojit na půl a rozložíme na salát. Tofu nakrájíme na plátky a na troše olivového oleje opečeme dozlatova z obou stran na pánvičce. Ještě teplé rozložíme na talíře, posypeme nahrubo nastrouhaným parmazánem a lehoulince pokapeme olivovým olejem.
Nyní je čas na dresing, pokud máme kupovaný je vše lehčí, ale já pokud mám trochu vína dělám ho sama , je to jednoduché. Potřebujeme cca 100ml červeného vína a stejné množství červeného balsamica a zhruba 3 lžíce třtinového cukru, vše smícháme a vlijeme na pánev. Zahříváme dokud nedostaneme požadovanou hustotu , pozor směs houstne i po odstavení. Pokud se nám zdá moc hustá naředíme vodou, ale jen lehce. Jakmile je glazé hotové přelijeme jím salátek. Pozor spíš míň než víc, glazé je hodně výrazné. Ale k chuti uzeného tofu a pečeného česneku je přímo dokonalé :)Nemusíte se ani bát , že byste po pečeném česnku nemohli na pokec s kamarádkou, poradu nebo i rande, pečený česnek ztrácí téměř všechen svůj pach a zůstává jen o dost jemnější chuť. A nepálí po něm ani žáha. Myslím, že si tenhle salátek zamilujete stejně jako já :)
Dobrou chuť
takéto jedlo milujem,super receptík, to si musím spraviť! :)
OdpovědětVymazatJá taky, jen ho doma dělám jen pro sebe, což je škoda, člověka to pak tak nebaví. Určitě napiš jak chutnalo :)
Vymazatwau, miluji saláty, miluji tofu, miluji sušená rajčata, nemůžu se dočkat, až vyzkouším.
OdpovědětVymazatTak tomu říkám nadšení pro věc :)))
Vymazatmiluju tofu, a sušený rajčata:) vypadá to dokonale!
OdpovědětVymazatDíky moc :)
Vymazatlákavý šalát aj pre mňa, vyzerá super!
OdpovědětVymazatDěkuju :)
VymazatTento salát jsem ochutnala v Lehké hlavě v Praze a úplně jsem se do něj zamilovala... Zítra ho mám v plánu dělat k obědu. Moc díky za recept ;-)
OdpovědětVymazat:) není za co ...taky ho od té doby dělávám často
VymazatMoc dobrý, díky za recept. Dokonce i manžel pochválil a snědl a to je co říct :-)
OdpovědětVymazatTak to mě těší o to víc :)
OdpovědětVymazat